LHV: ‘Intensieve samenwerking tussen huisartsen tijdens corona-uitbraak’

woensdag 30 september 2020
timer 3 min
Huisartsen verwachten een extra druk najaar. Ze zien dat patiënten zorg inhalen. Ze maken zich zorgen over de effecten van de corona-uitbraak op kwetsbare groepen als ouderen. Daarnaast heeft het overgrote deel van de huisartsen hun fysieke consulten verlengd van tien naar twintig minuten. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Newcomm in opdracht van de LHV heeft uitgevoerd in de periode juli-augustus 2020 onder de leden van de LHV. Bijna 1600 huisartsen deden mee.
De hoeveelheid zorg die huisartsen op het moment van peilen leverden, vergeleken met vóór de COVID-19-uitbraak, ligt niet op normaal niveau.
Er breekt een drukke periode aan voor de huisartsen. Dat komt door de nieuwe pneumokokkenvaccinatie, de ingewikkelde logistiek rondom de griepprik én de tweede golf van de COVID-19-uitbraak. Dat betekent onder andere meer consulten, voorgeschreven recepten en doorverwijzingen.
 

Ontevreden

Huisartsen geven in het onderzoek aan dat zij ontevreden zijn over de manier waarop zij hun vak konden uitoefenen en dat zij over het algemeen niet prettig hebben gewerkt in de afgelopen maanden. Reden daarvoor is dat bepaalde patiëntengroepen wegbleven uit de praktijk en/of zorg uitstelden. En ook omdat de huisartsenzorg door coronamaatregelen niet fysiek kon plaatsvinden maar anders en er minder tijd was voor bepaalde zorg.
De afgelopen tijd hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met ouderen en sociaal zwakkeren. Deze durfden niet altijd naar de praktijk te komen en het lukte huisartsen niet altijd om op huisbezoek te gaan. Ze blijven zorgen houden om deze patiëntengroep.

 

Samenwerking

Het onderzoek toont verder aan dat huisartsen nauw hebben samengewerkt met naaste collega’s in het praktijkteam en hun naaste omgeving. Ze ervaren daarin verbetering. 42% geeft aan beter te hebben samengewerkt met andere huisartsen en praktijken in de regio en 38% beter in de praktijk waar ze werken.
De samenwerking met de tweede lijn en met andere zorgverleners was minder intensief. Sommige huisartsen hebben daarin knelpunten ervaren.

 

Flexibiliteit

Huisartsen hebben in de afgelopen maanden hun betrokkenheid en hun veranderkracht getoond. Zo zijn zij op een andere manier gaan werken én verwachten zij dit te blijven doen, laat het onderzoek zien. Zo zijn huisartsen op grote schaal beeldbellen en e-consulten gaan inzetten. Een groot deel van de huisartsen gaat ervan uit dat deze vormen van patiëntcontact blijven.


Ook heeft het overgrote deel van de huisartsen de fysieke consulten in de afgelopen tijd verlengd van tien minuten naar twintig minuten en verwacht dit te blijven doen. Meer tijd voor een patiënt is nodig omdat zorgvragen vaak complex zijn.

 

Links: LHV: ‘Huisartsen: grote zorgen over de nabije toekomst’, 30 september 2020, MedischOndernemen: ‘LHV: 'Huisartsen bezorgd over bedrijfsvoering’ , 29 september 2020

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
LHV: ‘Intensieve samenwerking tussen huisartsen tijdens corona-uitbraak’