Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig boren

maandag 9 juli 2018
timer 3 min
Afgelopen vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met het besluit van minister Bruins voor Medische zorg om mondhygiënisten vanaf 1 januari 2020 zelfstandige bevoegdheden te geven. De KNMT en de ANT zijn scherp tegen het besluit gekant.

Mondhygiënisten mogen vanaf 1 januari 2020 verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen zonder toezicht van een tandarts. Het gaat om een experiment van 5 jaar. Het experiment is geslaagd als dit leidt tot doelmatige inzet van mondhygiënisten en tandartsen waarbij de kwaliteit voor de patiënt niet in het geding is.  Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt het "logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid, want we hebben iedereen nodig binnen de mondzorg, van mondhygiënist tot tandarts. Tandartsen krijgen dan ook meer ruimte voor de meer complexe mondzorg.''

 

Reactie KNMT: Mondzorg is teamwork

De KNMT laat in een persbericht weten het besluit onbegrijpelijk te vinden. “Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog ‘eenvoudig’ gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht. Ook kan de mondhygiënist geen spoedbehandeling verlenen bij pijn of complicaties”, zegt voorzitter Wolter Brands.

 

“Mondzorg is teamwork, zoals dat voor de hele zorg geldt. Mondhygiënisten maken daar onlosmakelijk deel van uit en dat moet wat ons betreft vooral zo blijven. De mondhygiënist is namelijk broodnodig als het gaat om voorlichting over mondverzorging, preventie en de behandeling van tandvleesproblemen. Zoals de tandarts binnen het team degene is die de diagnose stelt, het zorgplan maakt en inhoudelijk de regie heeft over de behandeling. Juist door die goede samenwerking slagen we er in te voorkomen dat er überhaupt geboord moet worden.”

 

Reactie ANT: VWS luistert niet naar inhoudelijke argumenten

Ook de ANT is zeer teleurgesteld over het besluit. De vereniging schrijft op haar website:  “Het experiment gaat van start zonder dat het duidelijk is wanneer het als geslaagd moet worden beschouwd. Ook dat geeft aan dat deze minister niet geïnteresseerd is in feiten maar zich aan zijn eigen agenda houdt. Voor tandartsen en mondhygiënisten die al sinds jaar en dag succesvol samenwerken, is het van belang te beseffen dat er niets hoeft te veranderen. De samenwerking die we kennen in de tandartspraktijk, waarbij een ieder wordt ingezet waar zijn expertise dat bepaalt; de tandarts op het gebied van curatie en als coördinator, de mondhygiënist op het gebied van preventie en parodontologie - werkt. En dat moeten we blijven aantonen door te blijven doen wat we doen.”

 

Beide beroepsverenigingen van tandartsen blijven zich de komende tijd inspannen om minister Bruins op andere gedachten te brengen en de taakherschikking in de mondzorg terug te draaien.

 

Reactie NVM-mondhygienisten: eindelijk doen waarvoor we zijn opgeleid

De Nederlandse Vereniging van Mondhygienisten steunt het besluit van de ministerraad. “Elke mondzorgprofessional is expert op zijn eigen terrein, maar goede zorg komt door samenwerking met één gemeenschappelijk doel: een mondgezonde generatie. We zijn klaar voor het experiment!”, reageert Manon van Splunter-Schneider, voorzitter NVM-mondhygiënisten op het besluit. “Het is goed dat we, in het belang van de patiënt, nu eindelijk het volledige deskundigheidsgebied kunnen inzetten waarvoor we zijn opgeleid.” De beroepsvereniging benadrukt wel dat een goede samenwerking tussen mondzorgprofessionals belangrijk is en dat zij zich daarvoor blijft inzetten.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig boren

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »