Patiënten vertrouwen blindelings op huisarts

woensdag 27 september 2017
timer 2 min
Patiënten volgen vaak blindelings het advies van hun huisarts op wanneer deze hen doorverwijst naar een andere zorgverlener. De patiënt doet vaak geen onderzoek naar eventuele alternatieven die wellicht beter bij hun eigen situatie passen.

Een onderzoek van Kantar Public heeft dit uitgewezen. Het bureau heeft in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis een onderzoek uitgevoerd onder 1400 personen die het afgelopen jaar een behandeling hebben ondergaan. In een artikel van de Nationale Zorggids staat dat de patiënt veel vertrouwen heeft in de eigen huisarts en er daardoor vaak vanuit gaat dat het advies van de huisarts het juiste of meest ideale is.

 

Zo’n 80 % van alle Nederlanders weet wel dat men zelf kan bepalen waar men behandeld wil worden. De overige 20 % denkt dat dit niet kan, of weet dit niet. Daarbij denkt 25 % van de patiënten zelf te kunnen kiezen voor een zorgverlener, 25 % denk dat de huisarts hierover gaat en 50 % denkt dat er samen met de huisarts over beslist wordt. Uit het onderzoek is ook gebleken dat vooral lager opgeleiden het advies voor een doorverwijzing het advies van hun huisarts opvolgen zonder zelf research te plegen (62 % van de laagopgeleiden en 54 % van de hoogopgeleiden).

 

Weinig invloed

Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt dat patiënten vaak denken dat ze weinig invloed hebben op de keuzes van de zorgverlener. Gezondheidswetenschapper Stef Groenewoud zegt tegen de Nationale Zorggids dat de patiënt die invloed wel heeft, maar vaak niet neemt. Volgens hem weten patiënten wel dat er verschillen zijn tussen de zorgverleners, bijvoorbeeld in wachttijd en kosten, maar kiezen zij er ondanks deze verschillen niet voor om te wisselen van zorgverlener. De wetenschapper geeft het advies om hierover met de huisarts in gesprek te gaan.

 

Niet op de hoogte van kosten

Ongeveer de helft (44%) van alle ondervraagden weet niet precies welk bedrag er van het eigen risico af gaat na een ziekenhuisbezoek of een test in het laboratorium, zo blijkt uit een artikel van het AD. 
Wanneer de patiënt naar een zorgverlener buiten het ziekenhuis moet, zoals een fysiotherapeut, zijn patiënten wel geneigd uit te zoeken wat de kosten zijn. Dit komt omdat dit vaak gaat om bedragen die niet of nauwelijks worden vergoed.
 
 
 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Patiënten vertrouwen blindelings op huisarts