'Quarantaine': een boek dat je meesleurt

woensdag 8 juli 2020
timer 3 min
‘Een juweeltje’, adverteerde mijn zwager. ‘Je moet het zeker lezen’, viel mijn schoonzuster en neerlandica hem bij. Ze hadden beiden genoten van het boekje Quarantaine van Wim Daniëls. Hun eigen quarantaine in het bijna virusvrije Friesland had zeven weken geduurd. Na terugkeer in Brabant was hun straat veranderd en stonden er veel huizen te koop. Door Thieu Heijltjes.

Nog dezelfde dag heb ik het e-boek gedownload. Voor ik het besefte, was ik weer in maart 2020. We waren zelf net terug uit Spanje, maar familieleden dreigden daar al niet meer uit te komen. Grenzen gingen dicht, winkels en restaurants werden gesloten. Op de laatste dag reden ze Frankrijk binnen en prompt werd daar ook alles gesloten.

 

Sfeertekening

Wim Daniëls tekent die sfeer met vlotte beschrijvingen. Een vakantiepark in de Dordogne. Een man en een vrouw werken er allebei aan hun proefschrift. Terwijl ze op elkaar aangewezen raken, ontstaat er iets moois. Alles tegen de achtergrond van Covid-19. Hij, een gynaecoloog, heeft voortdurend contact met het ziekenhuis waar hij werkt en vooral met zijn bevriende collega Gijs, een longarts.

 

Zo blijven we op de hoogte van wat er in Nederland gebeurt. Het vollopen van IC’s, het toenemende dodental als gevolg van de pandemie, het gebrek aan alles wat je in zo een situatie echt nodig hebt en het stilvallen van heel het land. Zij, neerlandica, schrijft een proefschrift over interpuncties, dat wil zeggen komma’s, punten en dergelijke. Via haar blijven we op de hoogte van de ontwikkelingen in het onderwijs in coronatijd. Gezinnen zitten opgesloten in hun eigen huis. Allemaal aan de wifi, voor werk, voor school en tenslotte om zich te ontspannen.

 

Een klassieke romance

De discussies over elkanders proefschriften gaan vlot en zijn grappig om te lezen. Daniëls spot tussen de regels door een beetje met de cultuur rond het schrijven van proefschriften. Al pratend ontstaat er een aangename vertrouwelijkheid tussen de man en de vrouw. Er ontstaat een speelse ruimte waarin ze elkaar vinden, zoals in de film ‘Un homme et une femme’ van Claude Lelouch. Een klassieke romance.

 

Voor mij als medicus is het bijzonder om zo’n goed geschetst beeld van de pandemie te lezen. De snelle verspreiding, de zoektocht naar kennis, de maatregelen, de lockdown en alle ellende bij mensen die worden getroffen. De beschrijving van het ziektebeeld, met welke symptomen het zich kan openbaren en welke complicaties er kunnen optreden.

 

Literatuur als 'La Peste'

Wie die geschiedenis sinds maart 2020 wil nalezen, kan mijn Covid-19-blogs ook eens lezen. Blogs, die ik schreef sinds ik op 5 maart voorspelde dat het virus de wereld zou veroveren . Wim Daniëls presteert het om deze geschiedenis medisch foutloos in te passen in deze romance. Daarmee schreef hij wat mij betreft literatuur zoals ‘La Peste’ of ‘Decamerone’, maar dan in een boekje van nauwelijks 100 bladzijden.

 

Tegelijkertijd bruist het boek van een geweldige levenslust en geeft het ons de ‘feel good’-sensatie in een tijd dat we het nodig hebben. Daarom raad ik lezers aan om hun vakantie met het lezen van Quarantaine te beginnen. Pas daarna is er weer een plek voor de lijvige historische roman of de noodzakelijke non-fictie literatuur. Wim Daniëls wist mij als lezer weer eens in de stemming van het gretige lezen te krijgen. Een boek niet kunnen wegleggen, omdat het je meesleurt.

 

Thieu Heijltjes

 

Link: Wim Daniëls, Quarantaine , Thomas Rap, 2020

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Quarantaine': een boek dat je meesleurt