Schippers neemt geen besluit over taakherschikking mondzorg

donderdag 14 september 2017
timer 2 min
Minister Schippers (Volksgezondheid, welzijn en sport) heeft de Tweede Kamer laten weten dat zij geen beslissing zal nemen over taakherschikking in de mondzorg. Zij laat dat over aan haar opvolger.

Eerder was de minister van plan via een algemene maatregel van bestuur (AMvB) een vijfjarig experiment te starten om mondhygiënisten de bevoegdheid te geven zelfstandig te verdoven, röntgenfoto’s te laten maken en primaire gaatjes te vullen. Na veel bezwaren werd dat besluit uitgesteld.

 

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de minister dat zij, nadat een traject is doorlopen met de opleidingen mondzorgkunde, nog steeds van mening is dat mondhygiënisten goed genoeg zijn opgeleid om taken als zelfstandig verdoven, het maken van röntgenfoto’s en het vullen van gaatjes uit te voeren. Wel zal in de concept-AMvB het behalen van het certificaat stralingsbescherming als aanvullende eis worden gesteld om de zelfstandige bevoegdheid te verkrijgen. Schippers is dus niet van mening veranderd over de wenselijkheid van taakherschikking in de mondzorg, maar omdat het kabinet demissionair is laat zij het besluit over aan haar opvolger.


Tandarts als eerste aanspreekpunt

De KNMT laat op haar website weten blij te zijn met dit besluit omdat het ruimte biedt om tot een breder plan te komen. De KNMT vindt dat de tandarts degene moet zijn die curatieve handelingen uitvoert. De vereniging hoopt tot een breed gedragen alternatief te komen.


Oppervlakkig

De ANT vindt het onbegrijpelijk dat de minister in haar brieft schrijft dat het voor haar “helder” is dat de hbo-opleidingen mondzorgkunde van voldoende niveau zijn om de drie voorbehouden handelingen zelfstandig door mondhygiënisten te laten uitvoeren. Het onderzoek is volgens de ANT slechts oppervlakkig uitgevoerd.  

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Schippers neemt geen besluit over taakherschikking mondzorg