Tal van initiatieven rond tekort aan mondkapjes

donderdag 19 maart 2020
timer 3 min
Het grote tekort aan mondkapjes leidde deze week tot een dringende oproep van huisartsen. Ook ziekenhuizen kampen met dit probleem. Inmiddels is een aantal initiatieven opgezet om deze tekorten aan te pakken.

Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) signaleerde deze week het chronische tekort aan beschermingsmateriaal, waaronder mondkapjes, en stelde dat ze dit ‘buitengewoon zorgelijk’ vindt. Veel huisartsen doen een oproep om mondkapjes in te leveren bij de praktijk. Ook ziekenhuizen roepen op tot inlevering van beschermingsmateriaal. Op dit moment loopt al een reeks initiatieven.

 

Donaties uit de mondzorg

Fresh Unieke Mondzorg uit Woerden meldt bijvoorbeeld dat ze een bijdrage wil leveren aan het dringende tekort. De organisatie stuurt diverse instanties pakketten mondmaskers toe. Ook Tandarts Jordaan uit Amsterdam helpt mee om het tekort aan te pakken door 5000 mondkapjes en handschoenen te doneren aan het Amsterdam UMC. Na de oproep van de mondzorgkoepels alle reguliere afspraken met patiënten te annuleren, verbruikt de praktijk in plaats van 1500 mondmaskers hooguit 50 stuks per week. Manager Maaike van Schaik van Tandarts Jordaan hoopt met deze donatie andere tandartsen te inspireren.

 

Chinese airlines schenken mondkapjes en handschoenen

Daarnaast reikt ook de luchtvaartwereld een helpende hand aan de zorg. China Eastern Airlines, China Southern Arilines en Xiamen Airlines Nederland doneren bijvoorbeeld handschoenen en mondkapjes aan KLM. Deze stuurt deze schenking (20.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen) op haar beurt door aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen.

 

Elastiek in de aanbieding

Fabrikant Raymond Gennissen van De Streng BV meldt  Me dischOndernemen dat hij voor producenten nog 100.000 meter dun geweven elastiek op voorraad heeft.

 

Nederlandse gevangenen maken mondkapjes

Een ander bijzonder initiatief is de inzet van Nederlandse gedetineerden om mondkapjes van katoen te maken, in navolging van een Belgische actie. hoewel de mondkapjes niet voldoende bescherming geven voor gebruik in ziekenhuizen, kunnen ze volgens een woordvoerster wel in ‘andere maatschappelijke sectoren’ gebruikt worden. Zodra de gevangenissen in Sittard, Dordrecht, Nieuwersluis, Nieuwegein en Ter Apel medisch productiemateriaal bemachtigen, schakelen ze over op mondkapjes geschikt voor medische doeleinden, zo kondigen ze aan.  

 

Invordering mondkapjes

Tijdens het debat van de Tweede Kamer zegde minister Bruno Bruins van Medische Zorg woensdag toe om versneld over te gaan tot een invorderingsbesluit voor mondkapjes. De mondkapjes moeten uit andere sectoren komen om het tekort in de zorg aan te vullen.


Links: 

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Tal van initiatieven rond tekort aan mondkapjes