‘Tandartsen niet succesvol bij inschatten angst van patiënt’

woensdag 10 juni 2020
timer 3 min
Tandartsen zijn niet goed in het beoordelen van behandelangst bij hun patiënten zonder de hulp van zelfbeoordelingsinstrumenten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 110 patiënten door 104 tandartsen en mondhygiënisten in de Zweedse regio Oostergotland. Vakblad NTVT signaleert dat een ‘visuele analoge schaal' een goed hulpmiddel is om de angst door de patiënt zelf te laten aangeven.

Angst voor de tandheelkundige behandeling komt veel voor en is een uitdaging voor tandartsen. Patiënten met behandelangst zeggen bijvoorbeeld eerder hun tandartsafspraken af. Dit leidt tot uitstel van behandeling bij de patiënt en vermindering van inkomsten bij de tandarts. Zo’n 75% van de Amerikaanse tandartsen noemt behandelangst de grootste barrière bij het verlenen van adequate tandheelkundige zorg.

 

Het doel van het Zweedse onderzoek was te bepalen wat het vermogen van clinici is om behandelangst te kunnen inschatten. In totaal deden 104 tandartsen en mondhygiënisten van 24 tandartspraktijken in de regio Ostergotland mee aan het onderzoek. Ze vroegen 1.128 volwassen patiënten tijdens hun afspraak naar hun angst voor de behandeling. De patiënten beoordeelden hun behandelangst zelf met behulp van de gemodificeerde tandheelkundige angstschaal en een visuele analoge schaal.

 

Clinici en  patiënten beoordelen angst verschillend

De tandartsen en mondhygiënisten beoordeelden achteraf het niveau van de tandheelkundige angst op de visuele analoge schaal. De correlatie tussen beoordeling van behandelangst door clinici en patiënt was 0,45. Bij zeer angstige patiënten was er geen verband tussen de beoordeling door de clinici en die door de patiënten.

 

De tandartsen beoordeelden behandelangst lager dan hun patiënten, vooral als deze een grote angst voor de behandeling bleken te hebben. Het vermogen om de angst goed te beoordelen nam toe als de clinicus of patiënt ouder was. In het onderzoek kwam een omgekeerde relatie naar voren tussen de mate van zelfverzekerdheid van clinici en hun vermogen om de angst bij hun patiënt goed in te schatten.

 

Visuele schaal geschikt hulpmiddel

De onderzoekers concluderen dat tandartsen en mondhygiënisten niet succesvol zijn in het vaststellen van behandelangst bij hun patiënten zonder de hulp van zelfbeoordelingsinstrumenten. Een visuele analoge schaal blijkt een geschikt hulpmiddel om angst voor de tandarts vast te stellen.

 

Link: J.H.G. Poorterman, Vermogen van tandartsen om angst bij patiënten in te schatten , NTVT, 5 juni 2020

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze  nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg .  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Tandartsen niet succesvol bij inschatten angst van patiënt’