Sensamove maakt oefentherapie inzichtelijk en speels

donderdag 18 februari 2021
timer 5 min
In deze tijd werken veel mensen thuis en zitten vaak urenlang achter een beeldscherm. Gevolg is een snelle toename van RSI-klachten, rugklachten en stijve nekken. Sensamove ontwikkelde een lijn praktische hulpmiddelen om deze klachten aan te pakken: een interactief kussen voor rugklachten, een slimme nektrainer en een interactief balansbord om aan een betere balans te werken.

Interactieve producten voor rug-, nek of balansklachten 

Mensen komen bij de fysiotherapeut met rugklachten, nekklachten of stabiliteitsproblemen. Met Sensamove kunnen patiënten de coördinatie, balans en fijne motoriek trainen. ‘De producten zoomen in op balans, coördinatie en neuromusculaire controle in het algemeen. Daarbij gaat het om het goed aansturen van spieren en gewrichten en om soepele beweging en houding te oefenen’, vertelt Geert Jan Dijkstra, directeur van Sensamove.

Sensamove biedt daarbij speciale software waarmee de oefeningen gestimuleerd en gemeten kunnen worden. Daarnaast is er uitdagende spelsoftware om de oefeningen spelenderwijs uit te voeren en het plezier in de therapie wordt bevorderd. De oefenmaterialen sturen meetinformatie naar de pc, en geven zo realtime inzicht in hoe iemand beweegt en hoe hij zijn bewegingen kan verbeteren. De producten zijn aantrekkelijke oefenhulpmiddelen met een moderne uitstraling voor de praktijk (moderne meethulp, interactieve games) en de patiënt (die op leuke manier leert bewegen).

Op de praktijk of thuis

Sensamove ontwikkelde de producten met als doel om met biofeedback inzicht in de kwaliteit  van bewegen te geven. En om patiënten op een leukere, stimulerende speelse manier te laten bewegen. ‘Het beeldscherm kan vanzelfsprekend gedupliceerd worden naar een groter scherm aan de wand of op enige afstand. De bewegingsregistraties zijn digitaal, dus je kunt de oefeningen van de patiënt ook thuis begeleiden en resultaten samen evalueren. Als je een bepaalde beweging maakt, gaat er een stip over een scherm over een figuur, waarbij je bijvoorbeeld je rug hol en bol maakt of je nek beweegt. Zo’n spoor kun je opslaan en delen met fysiotherapeut. Die dan ook meetgegevens over de oefening heeft. Ook kan de fysio via Skype meekijken tijdens de oefeningen, licht Dijkstra toe.

(foto)

Oefening baart kunst

De gebruiker is bezig met de oefeningen of met spel, terwijl de software op de achtergrond informatie produceert voor begeleiders en fysiotherapeuten. Dijkstra legt uit: ‘Als gebruiker oefen je met een rood stipje binnen figuren. Je ziet dan zelf hoe je moet bijsturen om dat goed te doen. Je kunt het spoor van zo’n oefening opslaan, en nameten hoe iemand dat gedaan heeft. Bij herhaling van de oefening toont de software of iemand het beter of slechter heeft gedaan. De fysiotherapeut kan de patiënt laten zien waar hij wel of niet goed beweegt. Oefening baart kunst. En zo’n progressieoverzicht  stimuleert natuurlijk.’

‘De andere vorm is een spel, waarbij je bewegingen doet om in het spel te komen. En passant train je daarmee je spieren en je controle om het spel steeds beter te beheersen. Daarmee train je je buikspieren, je nekspieren of de hele keten voor staande balans door al balancerend een vliegtuig door een ring sturen. De interactieve spelvorm vinden mensen leuk, het leidt af van de klachten en daardoor bewegen ze intuïtief en leren spelenderwijs. ’

In de spellen zit een opbouw die de gebruiker door verschillende niveaus heenleidt en stimuleert om met veel oefenen steeds het volgende spellevel te halen. ‘Je oefent steeds een iets moeilijker spel, waardoor het uitdagend blijft en je jezelf steeds verbetert. De patiënt moet de oefeningen zo vaak mogelijk doen.’
(foto)

Oefenen in coronatijd

Ook in omstandigheden als de coronacrisis bieden de hulpmiddelen van Sensamove een veilige omgeving om te oefenen. De producten zijn makkelijk te ontsmetten, eenvoudig op anderhalve meter van andere patiënten én de fysiotherapeut te plaatsen. Daarbij zijn de producten ook makkelijk uit te lenen aan patiënten om thuis te oefenen en digitaal te begeleiden.

Door de intuïtieve software, laagdrempeligheid, éénmalige kosten zonder licentiekosten of andere terugkerende kosten is het een modern en leuk hulpmiddel voor de fysiopraktijk anno nu, ook in coronatijd.

Voorbeelden van de oefenproducten Sensamove

Voorbeelden van de oefenproducten Sensamove voor de fysiotherapie voor onderrug, nek en algemene stabiliteit.

 • Sensamove Therapy Cushion met interactieve meet-, oefen- en spelsoftware bij rugproblemen en voor zithoudingsfeedback.
 • Sensamove Cervical Trainer met interactieve meet-, oefen- en spelsoftware bij nekproblemen en voor houdingsfeedback.
 • Sensamove BalanceBoard met interactieve meet-, oefen- en spelsoftware voor staande balansverbetering bij achteruitgang door thuiswerken en minder bewegen. Valpreventie en balansverbetering bij ouderen.

Voordelen van de producten

 • Plug & Play.
 • Laagdrempelig voor jong en oud.
 • Betaalbaar.
 • Eenmalige aanschaf, geen terugkerende licentiekosten. Huurkoop afspraken mogelijk.
 • Modulair en dus uitbreidbaar met meer meet-, oefen- of spelvormen.
 • Package voordelen bij aanschaf van meerdere producten en uitgebreidere combinatie van software modules.
 • Gratis updates van de software.
 • De spellen zijn zeer gebruiksvriendelijk en laagdrempelig.
 • Sensamove biedt vanzelfsprekend een helpdesk en productondersteuning.

Configuratie eisen: state-of-the-art Windows10-laptop of -PC

Wilt u een vrijblijvende demonstratie of wilt u meer weten over de oefenproducten van Sensamove? Neem dan contact met:

Sensamove,
G.J. Dijkstra,
Terpstraat 1, 6923AN Groessen
06-29371451
gjdijkstra@sensamove.com
www.sensamove.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.