Speekseltest is meer dan alleen aanwijzing van gebitsproblemen

donderdag 11 januari 2018
timer 3 min
Een implantoloog die juist wil voorkomen dat er implantaten gezet moeten worden. Dat is Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog van Tandartsenpraktijk Garderen en mede-distributeur van PerioSafe.

Sinds anderhalf jaar wordt in zijn praktijk de PerioSafe speekseltest ingezet om het voorstadium van parodontitis te herkennen. “Een tandarts of mondhygiënist is natuurlijk goed in het herkennen van een afwijking aan het gebit, maar dan heeft de afbraak /schade al plaatsgevonden. Met de PerioSafe Biomarkertest kunnen we het actieve afbraakproces aantonen, nog voordat er schade zichtbaar is in de mond. ”    


aMMP-8 enzym   

“We screenen speeksel, feitelijk de creviculaire vloeistof, met de PerioSafe speekseltest", legt Van der Schoor uit. “Zo kunnen we aantonen of het aMMP-8 enzym is geactiveerd, wat wijst op een actief onstekingsproces in het steunweefsel rondom de tanden en kiezen. Op die manier kunnen we binnen vijf minuten vaststellen of een patiënt ‘at risk’ is. Hoe dat eruit ziet? Eigenlijk lijkt het een soort zwangerschapstest. Eén streepje betekent geen verhoogd risico, twee streepjes betekent een verhoogde aMMP-8 waarde wat dui dt op een actief afbraakproces."     

Doordat er een link is tussen parodontitis en andere systemische ziekten, kan de speekseltest ook in andere medische professies ingezet worden om een actieve tandvleesontsteking op te sporen. “Parodontitis is een  tandvleesontsteking die ervoor zorgt dat het lichaam 24 uur per dag bezig is het immuunsysteem te triggeren. Zodra we dit in de mond al ontdekken en de mond gaat ‘lekken’, kunnen bacteriën, leukocyten , maar nog belangrijker cytokinen (ontstekingsmediatoren ) verder doorslaan naar de bloedbaan. Dit kan leiden tot aderontkalking, of vernauwing van de aderen. Bekend is dat dit op den duur bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten kan zorgen.” In de testfase zijn 260 patiënten vanaf 30 jaar over drie praktijken getest. "Deze patiënten mankeerden voor ons op het eerste oog niets. Toch bleek 40% van de patiënten positief te testen en dus in een actief parodontaal afbraakproces te zitten wat een voorstadium van parodontitis kan zijn."   


Kwantitatieve aMMP-8 waarde met digitale reader  

Met de ORALyzer (digitale reader) is het mogelijk om de kwantitatieve aMMP-8 waarde uit de test te halen. Hierdoor wordt het monitoren met aMMP-8 nog specifieker. De hoogte van de aMMP-8 waarde geeft het risico en urgentie van de behandeling weer. Hoe hoger de waarde, des te ernstiger is de tandvleesontsteking. Tevens kun je monitoren of een ingestelde behandeling succesvol is, immers dan moet het getal afnemen.  


Gezonde mond als basis van gezond lichaam   

Doordat de ontsteking in de mond invloed heeft op de rest van het lichaam is de samenwerking tussen tandartsen en eerstelijnsartsen van belang. “In het afgelopen jaar heb ik zo’n tien patiënten doorverwezen naar de huisarts, omdat de speekseltest positief reageerde én andere variabelen wezen op diabetes . Bij een aantal bleek er inderdaad sprake van.” Ook de NZa stimuleert preventieve mondzorg en daarom kan de PerioSafe speekseltest vanaf januari 2018 berekend worden. “De NZa ziet het belang in het vroegtijdig detecteren van het risico op tandvleesontstekingen, zodat complexe behandelingen kunnen worden voorkomen. Ook een zorgverzekeraar heeft al interesse getoond. Dit geeft ons bevestiging van het belang van deze speekseltest.”  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Speekseltest is meer dan alleen aanwijzing van gebitsproblemen