5 tips om uw lokale online vindbaarheid te verbeteren

maandag 29 juli 2019
timer 4 min
Voor lokale zorgorganisaties is het belangrijk om potentiële klanten uit hun eigen buurt te bereiken. Waar mond-tot-mond reclame nog altijd een belangrijke factor is om nieuwe klanten patiënten te werven, zijn er echter ook manieren waarmee u online kunt zorgen voor een goede vindbaarheid van uw praktijk of zorgorganisatie. Wij geven u vijf tips.

1. Zorg voor een goed ingerichte Google Mijn Bedrijf pagina

Maak een Google Mijn Bedrijf pagina aan voor uw organisatie of claim de al bestaande pagina. Zorg dat u uw bedrijfsprofiel zo volledig mogelijk invult. Hoe meer gegevens u verstrekt, hoe meer informatie Google kan laten zien aan potentiële en bestaande klanten. Uw gegevens verschijnen dan bijvoorbeeld ook in Google Maps en Google Zoeken. Als een potentiële patiënt vervolgens op zoek gaat naar een zorgorganisatie in zijn buurt binnen uw vakgebied, vindt hij in ieder geval de adresgegevens, de openingstijden en de routebeschrijving. Daarnaast worden ook de URL naar de website, reviews en/of foto’s van uw organisatie getoond. De potentiële patiënt krijgt op deze manier dus snel en gemakkelijk een duidelijk beeld van uw organisatie.

 

2. Maak gebruik van online reviews

Mond-tot-mond reclame werkt niet alleen goed offline, maar ook zeker online. Reviews van patiënten over uw zorgorganisatie zijn belangrijk voor oriënterende nieuwe patiënten. Daarnaast dragen reviews bij aan de vindbaarheid van uw website. Wanneer uw praktijk veel goede reviews op bijvoorbeeld Google en Facebook heeft, dan hebben de reviews invloed op de posities van uw website in de zoekresultaten. Richt online reviews zo in dat patiënten ze zowel in Google als op uw website terugvinden. U kunt schrijvers bedanken voor het schrijven van een review en bij minder goede reviews kunt u hier direct op transparante wijze op reageren. Zo laat u aan potentiële patiënten zien dat u betrouwbaar bent en de mening van uw patiënt waardeert.

 

3. Gebruik relevante zoekwoorden

Om goed online vindbaar te zijn is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u zoekwoorden op uw website gebruikt die overeenkomen met het zoekgedrag van de doelgroep. Een zoekende patiënt uit Utrecht zal bijvoorbeeld eerder zoeken naar “Tandarts in Utrecht” dan alleen op “tandarts”. Biedt u specialisaties of diensten aan die collega’s in uw buurt niet bieden, zorg dan dat dit duidelijk terugkomt op pagina’s en teksten op uw website. U kunt gebruikmaken van een online keyword-tool zoals bijvoorbeeld Adwords Keyword Planner van Google. Met deze tool kunt u achterhalen welke zoektermen van belang zijn voor uw online vindbaarheid. Nadat u bepaalt welke zoekwoorden relevant zijn voor uw organisatie door middel van een zoekwoordanalyse (keywordanalyse), kunt u deze termen en varianten ervan terug laten komen in de titels en teksten van uw website.

 

Vervolgens gaat u nog een stap verder door de zoekwoorden ook op te nemen in de metagegevens van de website. De metagegevens zijn de titel en de beschrijving van een pagina die in de resultaten van Google Zoeken worden getoond. Neem de zoekwoorden ook op in de bestandsnamen van de van afbeeldingen en plaats deze ook in de alt-tekst. Google gebruikt deze tekst om te bepalen waar de afbeelding over gaat.


4. Maak uw website mobiel vriendelijk

Google wil graag dat potentiële patiënten zo snel en eenvoudig mogelijk toegang krijgen tot de informatie waar ze naar op zoek zijn. Bij lokale zoekopdrachten zoeken mensen vaker via een mobiele telefoon dan bij andere zoekopdrachten. Uw mobiele website moet dus goed bereikbaar zijn, een korte laadtijd hebben en geoptimaliseerd zijn voor een mobiel scherm. Wanneer dit niet het geval is, heeft dit al invloed op uw positie in Google. Uw website optimaliseren voor mobiel is dus ook belangrijk voor uw vindbaarheid. Hier kunt u de mobiel vriendelijkheid van uw website zelf testen.

 

5. Zorg voor backlinks van websites in uw buurt

Een backlink is een verwijzing van een andere webpagina naar de website van uw zorgorganisatie. Voor lokale vindbaarheid zijn lokale backlinks erg belangrijk. Zorg ervoor dat de website van uw zorgorganisatie backlinks ontvangt van aan uw locatie gerelateerde websites. U kunt hierbij denken aan lokale nieuwssites, verenigingen, gemeenten en/of andere zorgverleners. Een goede manier om backlinks te verkrijgen, is door het uitsturen van een persbericht naar lokale media of een bericht sturen naar websites waar een link naar u relevant is.

 

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van de online vindbaarheid van uw zorgorganisatie op lokaal niveau? Wij helpen uw organisatie graag om beter vindbaar te zijn. Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door Martine Rooth

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
5 tips om uw lokale online vindbaarheid te verbeteren

Meer artikelen met dit thema

20240516_EwaldGeerdink_DagvandePraktijkManager
all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 12:00 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »
Shutterstock
person_outlineBlog

Actieve handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor u?

28 mei om 14:30 uurtimer4 min

Schijnzelfstandigheid zorgt ervoor dat werkgevers minder premies en belastingen betalen, maar…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »