Artsen in Iran (2): vrouwelijke geneeskundestudenten en de trek naar het buitenland

woensdag 15 augustus 2018
timer 4 min
Wilma Wolf, docent en onderzoeker aan de Hanzehogeschool, maakte een indrukwekkende reis door Iran waarbij ze de medische wereld van binnenuit leerde kennen. In dit tweede deel van haar reisverslag beschrijft ze de positie van vrouwelijke geneeskundestudenten in Iran.

Iraanse studenten zijn niet anders dan Nederlandse studenten; jong, energiek, ondernemend en nieuwsgierig. Het zijn echter de omstandigheden die hen vele beperkingen opleggen. 


Zo waren we in gesprek gekomen met een vijftal vrouwelijke geneeskundestudenten. De dochter uit het gezin, waarover ik in het eerste deel van deze blog vertelde, had een aantal van haar mede-studenten uitgenodigd om met ons kennis te maken. We zagen elkaar in de stad op een prachtige binnenplaats, met centraal een grote vijver, omringd door prachtige groene bomen en struiken. Daar op die binnenplaats kun je haast niet geloven dat je je in een woestijnstad bevindt.

 

Angstbeeld
De jonge, ambitieuze vrouwen waren benieuwd naar het leven in het buitenland en Nederland in het bijzonder. Ze waren openhartig over hun plannen om naar het buitenland te gaan en spraken over de kansen die ze daar hoopten te krijgen. Ze vertelden over het lot van jonge vrouwen die na hun huwelijk door hun echtgenoot gedwongen worden te stoppen met werken om de taken binnen het gezin te volbrengen. Een angstbeeld voor veel (hoogopgeleide) vrouwen.

 

De volgende avond troffen we een van hun professoren die graag met ons wilde kennismaken. Op de afgesproken tijd troffen we de geneeskundestudentes in het restaurant van een hotel. De sfeer werd wat ongemakkelijk toen bleek dat wij ons nogal hadden gehaast om op tijd te zijn en de professor ons een uur liet wachten. We merkten aan de jonge vrouwen dat ze zich geneerden. Nadat de professor zijn opwachting had gemaakt, beargumenteerde hij in lange volzinnen waarom hij vrouwen niet geschikt acht om zich in zijn vak (oncologische chirurgie) te specialiseren. Zwangerschap, verplichting in het gezin, probleem met nachtdiensten, … afijn, we kennen de argumenten en begrijpen hoe beknellend dit voor ambitieuze vrouwen moet zijn. Ook dit maakt weer duidelijk dat in de Iraanse samenleving de gelijkheid van man en vrouw nog niet algemeen geaccepteerd is.

 

Amerika 
Jonge vrouwen zijn zich echter terdege bewust van deze ongelijkheid. Zij – en ook hun mannelijke collega’s - verzetten zich hiertegen door voor een carrière in het buitenland te kiezen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Amerika staat bovenaan hun wensenlijstje. Ze willen daar studeren of werken, maar in ieder geval een leven in vrijheid opbouwen, met als grootste offer; afstand nemen van hun geboortegrond en afstand nemen van hun familie. Het zijn slechts enkelen die deze kans krijgen en een visum voor Amerika weten te bemachtigen.

 

De situatie in het Iraanse gezin dat wij bezochten is al niet anders; beide dochters willen zich dolgraag specialiseren aan een Amerikaanse universiteit en doen hun best om aan de toelatingseisen te kunnen voldoen. Ook vader en moeder, die na 30 arbeidzame jaren in Iran hun pensioen tegemoet kunnen zien, hebben plannen om te emigreren. Ze willen het liefst naar Amerika of Canada.

 

Binnenkort verschijnt deel 3 van deze blog over de moeder van het gezin, huisarts in een grote stad in Iran. 

 

Voor eenieder die graag meer over het leven in Iran wil lezen, raad ik het boek van Eefje Blankevoort aan, genaamd  Stiekem kan hier alles.  (vierde druk uit 2017)

 

Wilma Wolf is senior onderzoeker aan het Kenniscentrum NoorderRuimte, lectoraat Krimp en Leefomgeving, van de Hanzehogeschool Groningen. Zij doet onderzoek naar de bedrijfsvoering van huisartsen die zich recent in een gezondheidscentrum hebben gevestigd. In september komt het boek - getiteld Beste Praktijken – dat zij hierover schreef, uit.  Tijdens MedischOndernemen LIVE op 5 oktober wordt dit boek uitgereikt door Garmt Postma, bestuurslid van de LHV.   Lees meer over dit boek en  bestel het alvast met korting

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Artsen in Iran (2): vrouwelijke geneeskundestudenten en de trek naar het buitenland
Artsen in Iran (2): vrouwelijke geneeskundestudenten en de trek naar het buitenland

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »