Buitenlandse tandartsen zijn broodnodig. Wie doet er mee?

donderdag 14 maart 2024
timer 3 min

(Foto: Shutterstock)

De schier oeverloze strijd voor meer opleidingsplaatsen voor tandartsen is zinloos, als er niet tegelijkertijd geïnvesteerd wordt in praktische oplossingen voor de korte termijn. Pas afgestudeerde tandartsen ‘verleiden’ om hun praktijk buiten de Randstedelijke gebieden te vestigen is er een van. Verantwoord buitenlandse tandartsen aantrekken is een andere oplossing, stelt Jan Henk Nawijn, directeur van De Lieve Tandarts en Zorgscore.

Niet weer een nieuwe praktijk in Amsterdam erbij. Die spekt vooral de buidel van Google en zal alleen maar patiënten wegsnoepen van een collega. Laten we in plaats daarvan onderzoeken waar nieuwe praktijken wél nodig én renderend zijn en dat financieel aantrekkelijk maken. Daarvoor is een slim spreidingsbeleid nodig waar overheid, zorgverzekeraars en KNMT een belangrijke rol kunnen spelen. Daarbij ligt het voor de hand om op een verantwoorde manier tandartsen te importeren uit landen als Spanje, Portugal of Roemenië.

Wel begeleiding nodig

Deze tandartsen hebben in het algemeen een uitstekende opleiding genoten, maar komen in eigen land veelal terecht binnen slecht betalende tandartsketens of ze raken werkeloos. Als ze uitstekend begeleid worden, goed op de hoogte zijn van de situatie in Nederland (het slechte weer… ) en taalvaardig genoeg zijn na een aantal maanden intensieve studie maken ze kans van slagen. In de tandartspraktijken zelf moeten ze natuurlijk ook voldoende begeleid worden.

Binnen het platform De Lieve Tandarts zijn diverse praktijken te vinden die bestierd worden door tandartsen met een niet-Nederlandse EU-achtergrond en vakmatig uitstekend werk leveren. Tandheelkunde waar de patiënten zeer tevreden over zijn - getuige onder meer de prima reviews en aanbevelingen die we binnen krijgen van patiënten die er via onze bemiddeling terecht zijn gekomen. Diverse tandartsen die in dienst zijn van ‘lieve’ tandartspraktijken zijn van origine niet Nederlands, maar leveren uitstekend werk.

Bekendheid met cultuur en waarden

We horen af en toe dat er niet genoeg begrip zou worden opgebracht door deze tandarts-praktijkhouders voor mensen die het lastig vinden om naar de tandarts te gaan en waar dus ‘iets mee is’. Dit gebeurt echter niet vaker dan bij de tandartsen met een Nederlandse opleiding en achtergrond en daar valt echt wel iets aan te doen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld in gesprek vanuit Valencia (Spanje) tandartsen te bewegen naar Nederland te komen om te gaan werken binnen praktijken met ons keurmerk. We willen onder meer een bijdrage leveren aan de opleiding die daarvoor nodig is. Daarbij zien we niet alleen het belang van het meegeven van een stukje cultuur, maar zeker ook van de waarden van ‘De Lieve Tandarts’. Dat kan prima in een opleiding van enkele dagen. Behalve hospitality in de zorg zal ook omgaan met angstige patiënten hier deel van uitmaken.

Taal is essentieel

Taalvaardigheid is natuurlijk van essentieel belang. Veel tandartsen uit Spanje en Portugal spreken amper Engels. Dat is een handicap maar niet per se een blokkade om toch relatief snel tot een aanvaardbaar niveau te komen in het Nederlands (‘Nederlands op niveau B2 en daarbij voldoende vaardig in het medisch interactief Nederlands’). Als de big-registraties vervolgens nog wat vlotter kunnen dan nu het geval is, kunnen er snel grote stappen gezet worden.

Alleen als dit alles op verantwoorde wijze gebeurt is bovenstaande in het belang van de Nederlandse patiënt. Deze heeft immers in veel regio’s momenteel weinig tot niets te kiezen. Je mag al blij zijn überhaupt nog ergens te kunnen toetreden als nieuwe patiënt. Ja, in Amsterdam. Ook tandheelkundig Nederland zal ervan profiteren omdat er nu al te veel vacatures zijn. En dat aantal zal alleen maar groeien - als we niets doen. Wie doet er mee?

Mooi initiatief! Wellicht kan ik nog ergens mee helpen in de toekomst mbt contact naar tandartsen uit Spanje. Wie weet ! Steun jullie initiatief 🦷

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »