Column Marijke van Bodengraven: Kleur in de praktijk?

dinsdag 21 mei 2013
timer 2 min
Wat kleur kan doen voor en met mensen fascineert mij. Heeft het altijd gedaan. Het spelen met kleur. Als je je eenmaal bewust bent van de invloed van kleur op onze gemoedsrust en emotie, besef je het en kan je het toepassen. Dat doen marketeers.

Zij spelen met kleur en beïnvloeden zo onze aankoopbeslissingen. Het begint bij jonge kinderen. Het Britse kinder-TV-programma ‘Teletubbies’ was van meet af aan een hit. Vrolijke felle kleuren. Het reclameblok daaromheen ook.

De invloed van kleur is universeel. Waar ook ter wereld.Vaak met een andere betekenis per land of volk. Rood wordt geassocieerd met passie, actie, gevaar. Het betekent geluk in China, ongeluk in Nigeria, liefde in Korea, ambitie in India. Geel brengt warmte, vrolijkheid, optimisme. In China is het keizerlijk en betekent het geluk, in Rusland jaloezie, in Frankrijk ontrouw. Rood en geel zijn warme kleuren.

Blauw symboliseert veiligheid, vertrouwen, rust en technologie. Het is waarschijnlijk de meest toegepaste kleur ter wereld, veelal in logo’s. De VN gebruikt het. Het is mannelijk in Zweden en de VS, koud en gevaarlijk in Oost Azië. Blauw wordt eerder in een lunchroom gebruikt dan in een restaurant. Het nodigt niet uit tot gezelligheid of lang tafelen. Groen betekent vitaliteit, verjonging, vernieuwing, kalmte. Een frisse kleur. In Japan staat het voor liefde, in Maleisië gevaar en ziekte, in China vertrouwen. Blauw en groen zijn koele kleuren.

Rood of groen, warm of koel, bepaalde effecten zijn het overwegen waard. Zet een depressief iemand in een rode of gele kamer, en hij wordt rustiger. Hetzelfde effect heeft een groene of blauwe kamer op hyperactievelingen.Temperatuur voelt lager aan in een blauwe kamer dan in een rode. De tijd gaat gevoelsmatig sneller voorbij in een rode kamer.

Toch maar wit? Steriel, zuiver, zekerheid? Bepalend is hoe je wilt beïnvloeden in de praktijk.

Marijke van Bodengraven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
MedischOndernemen artikel