Communicatiekanalen in de praktijk

vrijdag 16 juni 2017
timer 4 min
Een gebrek aan informatieverspreiding kan leiden tot frustratie en onbegrip tussen de medewerkers en de praktijkhouder. Het personeel in een medische praktijk dient dus bijna in ‘realtime’ geïnformeerd te worden over de veranderingen in de praktijk.

Daarnaast kan er bijvoorbeeld ook een gênante situatie ontstaan als een patiënt meer over een recente verandering binnen de praktijk weet dan de baliemedewerkers. Als een praktijkhouder dit soort gênante situaties wilt voorkomen, zal hij zijn medewerkers veelvuldig en accuraat moeten informeren over wat er in de praktijk gebeurt.

 

Hiervoor kan een praktijkhouder gebruikmaken van verschillende communicatiekanalen:

 

E-mail

Sommige praktijkhouders kiezen ervoor om een mailinglijst met de e-mailadressen van hun medewerkers samen te stellen. De mailinglijst gebruiken zij om bijvoorbeeld de notulen van een vergadering te verspreiden. Het voordeel van dit communicatiekanaal is dat er veel informatie in één keer verspreid kan worden. Het nadeel is dat niet iedere medewerker zijn e-mails frequent leest. Hierdoor kan het voorkomen dat de medewerkers zichzelf niet op tijd informeren over eventuele veranderingen in de praktijk.

 

Morning huddle

Een morning huddle is op zich geen communicatiekanaal, maar een overlegvorm. Het kan omschreven worden als een zeer korte vergadering die in de ochtend plaatsvindt vóórdat de eerste patiënten naar de behandelkamers worden geleid.  De morning huddle is uitermate geschikt om de bijzonderheden op een dag te bespreken. Als er bijvoorbeeld wijzigingen in de agenda’s zijn opgetreden door de afwezigheid van een collega wegens ziekte, kan dat tijdens de morning huddle worden bekendgemaakt.


Memo's

Het plaatsen van memo’s in de postvakjes én op een mededelingenbord is een zeer effectieve manier om informatie te verspreiden. Het nadeel van dit communicatiekanaal is dat het verspreiden van een bericht relatief veel tijd kost. De praktijkhouder moet de memo namelijk niet alleen samenstellen, maar ook in de postvakken van de medewerkers leggen en op het mededelingenbord plaatsen.

 

Face-to-face

Het face-to-face verspreiden van informatie is wellicht de meest gebruikte manier om informatie tussen de medewerkers van een tandartspraktijk te verspreiden. Het nadeel hiervan is echter dat de informatie niet altijd goed overkomt of wordt onthouden. Een ander nadeel is dat iedere medewerker persoonlijk moet worden benaderd. Als een medewerker een lange tijd afwezig is (bijvoorbeeld vanwege zwangerschapsverlof), is de kans groot dat zij de verspreide informatie niet (of te laat) zal ontvangen.

 

WhatsApp

In steeds meer praktijken wordt een WhatsApp-groep tussen de medewerkers en de praktijkhouder aangemaakt. Het voordeel hiervan is dat veel mensen in een korte tijd van informatie voorzien kunnen worden. Het nadeel van dit communicatiekanaal is dat het lezen en schrijven van lange stukken tekst via WhatsApp niet effectief is vanwege de monotone tekstopmaak.

 

Keuze

Welk communicatiemiddel moet u gebruiken?  Op de bovenstaande vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het soort bericht dat verspreid dient te worden, is namelijk leidend voor de keuze van het communicatiekanaal. Sommige berichten kunnen het best face-to-face worden overgebracht terwijl andere berichten het best via een memo kunnen worden verspreid.  Daarnaast zijn de omvang van de praktijk, de urgentie van het bericht en de relatie tussen de praktijkhouder en zijn medewerkers ook van invloed op de effectiviteit van een toegepast communicatiekanaal.


Wat wellicht belangrijker is dan het communicatie kanaal  op zich, is de consistentie waarmee een praktijkhouder informatie verspreidt. Het inzetten van een communicatie kanaal  is namelijk niet het doel, maar het regelmatig en accuraat verspreiden van informatie wel.


Roberto Lamsberg

Dit artikel is geschreven door DCManagement. 

DCManagement is dé sparringpartner voor praktijkhouders van mondzorgpraktijken! 

Klik hier om naar de website van DCManagement te gaan.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »