Ellen Nuijten (Rondom Podotherapeuten): 'Besturen op afstand, zonder te crashen'

woensdag 24 februari 2021
timer 4 min
Ieder zichzelf respecterend bestuurslid zorgt er tegenwoordig voor dat hij of zij kan ‘besturen op afstand’. Besturen op afstand zorgt voor continuïteit en geeft het bestuur de ruimte om (strategische) doelen te bepalen. Zonder de ballast van allerlei operationele zaken.

Daar is immers het verenigingsbureau voor. Ik ben wat sceptisch over deze transitie. Mijns inziens liggen er gevaren op de loer. De afstand tot de uitvoering wordt namelijk nog wel eens verward met de afstand tot de praktijk. En de praktijk dat zijn de leden, en de leden zijn je gebruiksaanwijzing.

Juist als de uitvoerende zaken gedelegeerd kunnen worden aan een sterk verenigingsbureau zouden bestuurders de tijd moeten hebben om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen door in gesprek te gaan met de leden en dat ene betekenisvolle telefoontje (ondanks dat je alsnog heel druk bent met je andere taken) wel te plegen. Misschien ben ik ook wel zo sceptisch vanwege mijn eigen ervaring met besturen op afstand.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was rond Sinterklaas. Mijn buurjongen van 10 had heel lang en hard gewerkt en al zijn geld gespaard om een elektrische bestuurbare auto, met afstandsbediening te kunnen kopen. Toentertijd kostten die dingen nog een vermogen. Vol trots liet hij deze aan me zien. En uiteraard wilde ik de auto ook uitproberen. Ik was pas 9, maar zo moeilijk kon het niet zijn. Ik zag mijn buurjongen immers de auto behendig besturen, liggend op de bank, tussen de tafelpoten door reed de auto mooie rondjes in de huiskamer.  

Maar het was veel moeilijker dan ik dacht. Ik dacht dat je gewoon kon sturen. Maar zo eenvoudig bleek het niet te zijn. Je moest de afstand goed kunnen inschatten, je moest weten hoeveel je het stuur moest draaien om een bocht te kunnen maken, en je moest uiteraard weten hoe je moest remmen. Ik had echt totaal geen controle over de auto, met een enorme vaart stuurde ik de auto recht op een muur af. Ik probeerde nog ernaartoe te rennen zodat ik een harde klap tegen de muur kon voorkomen. Maar mijn afstand van de bank tot de muur was net te ver.

De auto crashte, tegen de muur, kapot, onherstelbaar beschadigd. Mijn buurjongen was immens verdrietig. Alles waar hij zo hard voor had gewerkt in een paar minuten kapot gemaakt… door mij. Ik had beter moeten weten en bedachtzamer moeten zijn, een levensles.

Besturen op afstand: mijn ding is het niet. Maar ik ga ervan uit dat onze bestuurders betere ervaringen hebben en die muur met gemak kunnen ontwijken. Mits er voldoende aandacht is om de gebruiksaanwijzing te lezen voordat het gas wordt ingedrukt. En waarvoor kiest u in uw praktijk(en)?

Ellen Nuijten

Ellen Nuijten (40) studeerde podotherapie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ze is getrouwd en heeft vier zonen. RondOm Podotherapeuten, een organisatie met 200 praktijken verspreid over Nederland, stuurt ze samen met Marly van Gestel aan. Daarnaast richtte ze diverse bedrijven op, zoals Toppodotherapie Nederland, Allesvoordepodotherapeut.nl, Huntandheal.nl en het Kennisinstituut voor Podotherapeutische zorg (www.kipz.nl). Een recente innovatie is de app ‘Diabetesvoetencheck’ (www.diabetesvoetencheck.nl).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.