Ervaring, gratis cursus met punten!

maandag 15 april 2013
timer 3 min
Leren door ervaring is zo ontzettend effectief! Het zou misschien zelfs beloond moeten worden met registratiepunten voor de diverse kwaliteitsregisters. Hoe zou het zijn als iedere arts, tandarts, mondhygiëniste, fysiotherapeut, logopedist, verloskundige en alle andere beroepsbeoefenaren kwaliteitspunten zouden krijgen als ze als patiënt in het zorgproces terechtkomen en daar een leerervaring voor de praktijk of het eigen functioneren uit halen?

Als praktijkmanager hoef ik nog geen punten te halen maar het idee kwam bij me op toen ik plotseling als patiënt zorg nodig had.


Het begon op zondag toen ik flink last kreeg van een tranend oog. De volgende dag was dit eerder erger dan beter geworden en besloot ik de huisarts te bellen. Helaas was ik te laat voor de ochtendbereikbaarheid en moest ik wachten tot ’s middags, 14.30 uur.

 

Net die middag liep een werkafspraak flink uit en in de drukte om toch op tijd op de volgende afspraak te zijn, kwam het telefoontje naar de huisarts er weer niet van. Net na 15.30 uur hoorde ik op het bandje dat ze alleen nog voor spoedklachten bereikbaar waren en anders morgenochtend weer. Ik vroeg me kritisch af of mijn tranende oog, waarin ik ondertussen het gevoel had dat er zandkorrels inzaten, een geval van spoed was. De uitkomst was nee en de rest van de middag probeerde ik met natte kompressen de jeuk en het tranen te bedwingen. 


Natuurlijk stond ik de volgende ochtend stipt op tijd klaar om te bellen en gelukkig kwam ik er redelijk snel doorheen (5 minuten?!). “Oh, zei de assistente, dat is een duidelijk beeld, daar hoeft u echt niet voor langs te komen. U kunt vanmiddag na 15.00 uur een recept ophalen bij de apotheek!”. 


Natuurlijk was ik opgelucht dat dit redelijk simpel verliep maar aan de andere kant schreeuwde een stemmetje in mij: “ WEET JE WEL HOE LANG DAT NOG DUURT, TOT VANMIDDAG NA 15.00 UUR!!!!” 


Nog een dag waarbij de tranen over mijn wangen biggelen en ik moet uitleggen dat ik niet zit te snotteren omdat ik huil maar dat ik last heb van een oogontsteking.


Niet alleen als ik in een huisartsenpraktijk werkte maar voor alle recepties in de eerste en tweede lijn, zijn hier wel enkele verbeterpunten uit te halen. Waarom kan een praktijk tijdens openingsuren niet telefonisch bereikbaar zijn voor alle patiënten? En als telefonische bereikbaarheid zo’n zware wissel trekt op de personele bezetting kan de techniek dan niet behulpzaam zijn door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden een mail te sturen met misschien zelfs een foto? 
 

Hoe zou het zijn als je duidelijk aangeeft elk uur de mail te checken en dat patiënten binnen maximaal x uur een reactie mogen verwachten? Is er geen plekje op de website waar vragen zoals die van mij kunnen worden verwerkt (duidelijk beeld, hoeft niet langs de dokter, registreer uw vraag en de assistente verzorgt uw recept)?


Er zijn geaccrediteerde cursussen over tientallen onderwerpen. Hoe zou het zijn als eigen ervaring, reflectie op handelen/ gedrag en een aanzet voor verbetering ook punten waard zijn?

Maaike Straathof

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Ervaring, gratis cursus met punten!