Fysiotherapeut Harry Geurkink pleit voor 'ondernemers met lef en lev'

dinsdag 30 maart 2021
timer 5 min
Foto  Harry Geurkink

Harry Geurkink (Foto: Claudia Kamergorodski)

Toen mij om mijn mening gevraagd werd door ons platform MedischOndernemen, wenste ik hen moedige artikelen met lef toe. Het kan behoorlijk saai worden als je de zoveelste mooie praktijk laat zien. Door Harry Geurkink.

Bij het lezen van het net uitgekomen boekje van Marijn Houwert, ‘Zorg voor je mensen', trof me het woord ‘lef’. In dit boek spreekt hij zich uit tegen ‘de uiterst ondoorzichtige club van managers met paarse pakken en krulschoenen die 20 á 30 procent van het budget afromen in hun ziekenhuis’. Hij houdt onder andere een pleidooi voor de aio’s die zoveel bijdragen aan het werk in het ziekenhuis waar hij werkt. Een boekje geschreven vanuit het hart. 

Lef en lev 

Op de website Betekenis-Definitie staat een aantal betekenissen voor het woord Lev. Lev staat in het Hebreeuws voor het hart, in het Russisch voor leeuw en als jongensnaam betekent het in het Hebreeuws zelfs ‘United’. In het Nederlands volgens de website Encyclo betekent het ‘de eigenschap dat je iets durft’. Leg deze betekenissen bij elkaar en je hebt een schitterende combinatie van eigenschappen die bij een medisch ondernemer zouden kunnen passen.  

Coöperatie Fysiocare  

Het past in ieder geval bij onze coöperatie Fysiocare Zuidoost Gelderland. Tien jaar geleden ontstaan vanuit als een leeuw te vechten tegen een auditbureau en een rechtszaak aan te spannen en te winnen. We durfden op te staan tegen de destijds idiote regels in de zorg voor Pluspraktijken en al het geld dat naar externe partijen ging door de audits. Vanuit het hart ontstond verbinding onder elkaar die nu niet meer weg te denken is. ‘United’ en vanuit het hart met de regio verbonden en met de zorgverzekeraar is tot op de dag van vandaag ons uitgangspunt. We gebruiken nog steeds de metafoor: Fysiocare Zuidoost Gelderland als het Gallië van Nederland.  

Met hart en lef

Bij het lezen van het AD (20 maart 2021) viel mij het stuk op over ondernemer Evert de Blok die een platform steunt met huisartsen die vanuit hun hart en met lef een behandeling doen waar de Nederlandse Vereniging tegen Kwakzalverij, niet blij mee is.  In de fysiotherapie hebben we collega´s die de moed hebben op te staan als iemand uit de bocht vliegt. Collegae van Chronisch Zorgnet stonden op toen een fysiotherapeut in het AD van 24 februari 2021 claimde de oplossing te hebben voor ‘post-covid behandelingen’. United en met lef schreven zeven collegae gezamenlijk een uitvoerig stuk dat op 10 maart verscheen en werd betroffene wederom een keer door het KNGF op de vingers getikt. 

Het vrouwelijke aspect 

Juist in deze corona tijd is er natuurlijk ook veel te zeggen over het hart, de moed, de leeuw en het united zijn. Binnen onze eigen coöperatie heb ik juist in deze tijd deze elementen gecombineerd met het vrouwelijke aspect, we creëerden nieuwe ideeën en de onderlinge verbinding werd extra duidelijk zichtbaar. Ellen Rogin, de Amerikaanse bestsellerschrijfster, is voorstandster van het combineren van masculiene en feminiene componenten om je visie te verwerkelijken. Zij ziet als ideaal de feminiene kwaliteiten als intuïtie, generositeit, creativiteit, zorgzaamheid en ontvankelijkheid in combinatie met het masculiene.  

Ik zelf was onder de indruk van een analyse van prof. dr. Ionica Smeets, hoogleraar communicatiewetenschappen, over coronastatistiek. Zij legde in het tv-programma Atlas in een combinatie van feminiene en masculiene kwaliteiten haarfijn uit hoe fout de coronacijfers van 20 januari geïnterpreteerd waren en hoe slecht dit gecommuniceerd was. Durf met lef ook je fouten toe te geven als overheid, dan krijg je veel meer credits was haar verhaal.  

Zorg voor je mensen! 

Op een kritische en ludieke wijze kwam de armoede van alleen het masculiene acteren van de overheid ook naar voren bij het programma ‘Even tot hier’ van 27 maart 2021. Van bovenaf opgelegde maatregelen, waar je je zelf niet aan houdt, werken in deze tijd niet meer. Marijn Houwert geeft in zijn boek ‘Zorg voor je mensen’ meerdere voorbeelden van hoe goed een combinatie van het masculiene eigenschappen als logica, focus, doelgericht en assertiviteit met de beschreven feminiene kwaliteiten in het ziekenhuis werkt. Ook in onze coöperatie zie ik dat terug in de initiatieven die gecreëerd worden. 

Helaas hebben wij als beroepsgroep nog te weinig lef en moed om de mannen met paarse pakken en krulschoenen aan te pakken die onze pensioenpremie zomaar vanaf 1 januari met 10 procent verhoogd hebben. Staan we te weinig op tegen rare auditbureaus en mannen in pakken die praktijken kopen als investering in plaats van om goede zorg te leveren. Staat men in ziekenhuizen ook nog te weinig op tegen de paarse pakken-mentaliteit.  

In het woord Lev zit ook het leven. Leven zonder angst die ons aangepraat wordt daar wil ik voor gaan. Juist in deze tijd zien we mooie initiatieven van samenwerking volop ontstaan o.a. in coöperaties die bottom up opgericht zijn of worden. Regelmatig mag ik voor dit soort groepen met veel plezier lezingen houden. 

Platform MedischOndernemen 

Ook bij MedischOndernemen zien we een schitterend platform waar verschillende beroepsgroepen op een ongekende wijze samengebracht worden. Volgens Robbert Dijkgraaf gaan juist door dit soort bottom up initiatieven samen met de kunst veranderingen ontstaan die van groot maatschappelijk belang zijn. Ik zelf gebruik de kunst om in onze coöperatie nieuwe ideeën te ontwikkelen en kijk eens naar de Urban Sun van Daan Roosegaarde als inspirerend project voor deze tijd.  

Ik wens ons allen hetzelfde wat ik zei toen om mijn mening gevraagd werd: ’meer lef en moed’ ingebed in bottom-up-initiatieven waar de masculiene en feminiene componenten in evenwicht komen. Ik wil deze blog eindigen met de titel van het boek van Marijn want dit geldt voor ons allen als medisch ondernemers: Zorg voor je mensen!  

Meer lezen van Harry Geurkink?   

Meer blogs van Harry Geurkink leest u hier. Foto: Claudia Kamergorodski

Sluit u aan 

Als lid van MedischOndernemen staat u er niet alleen voor. U heeft toegang tot kennis via de website, de wekelijkse nieuwsbrief en MedischOndernemen Magazine. Verder krijgt u korting op onze evenementen zoals Mondzorg praktijk Anno Nu en Fysiopraktijk Anno Nu, en profiteert u van korting op onze geaccrediteerde PatiëntenEnquete voor het meten van klanttevredenheid van tandartspraktijken.