Go north, young doctor!

donderdag 20 november 2014
timer 3 min
Of naar het zuidwesten, het zuidoosten of het verre oosten. Wel allemaal nog binnen onze landsgrenzen.

Juist nu de centrum/periferie tegenstellingen ook binnen Nederland in een rap tempo toenemen, wil ik deze column gebruiken om de jonge artsen nadrukkelijk te wijzen op de geneugten van de uithoeken van ons land.


Naast de ruimte, de natuur, het gebrek aan files en de tijd die mensen aan elkaar besteden is er nog een belangrijke reden voor jonge artsen om te kiezen voor een vestigingsplek ver van de Randstad. Om met behulp van Bill Clinton nog even in de Amerikaanse one-liners te blijven: It's the economy, stupid!


Neem een jonge huisarts die overweegt een praktijk in of rond Amsterdam over te nemen. Weliswaar bestaat er officieel geen goodwill meer in huisartsenland, maar het zou toch zomaar kunnen dat er een al dan niet vermomde vergoeding voor overname van rond of zelfs boven de 100.000 euro gevraagd wordt voor een normpraktijk, nog los van de spulletjes. Bovendien zal de huurprijs van de praktijkruimte twee- tot drieduizend euro per maand bedragen. Als we een scherpe begroting maken, zal er een privé hypotheek van 400.000 all-in mogelijk blijken. Natuurlijk helemaal geen drama, maar nu de woningmarkt weer overspannen aan het worden is, koop je dan een bovenwoning van maximaal 100 m2.


Nee, dan Friesland: Je kunt momenteel volwaardige praktijken kopen voor ongeveer €15.000,-, de boekwaarde van de inventaris. Punt. Geen goodwill, geen opgeklopte bedragen voor overname, administratie, inrichting, automatisering of wat dan ook. De praktijkruimte kost je daarnaast 1.000, maximaal 1.500 euro per maand. Vervolgens geef je dezelfde €400.000,- dit keer uit aan een vrijstaande boerderij met flink wat eigen grond en ruimte voor een gastenverblijf. Van de 30.000 die je per jaar overhoudt schaf je een boot aan, ga je regelmatig een weekend naar de hoofdstad, en koop je ontzettend veel en lekker eten en drinken voor alle vrienden die alle andere weekenden bij je langskomen.


Maar gaat deze redenering dan niet op voor iedere hoogopgeleide Nederlander? Nou nee, want er is voor de meeste academici geen of weinig werk in de periferie. En als het er wel is zijn de lonen aanzienlijk lager dan in de Randstad. En daar zit het verschil met de medische markt: Daar is wel volop werk, met (minimaal) gelijke inkomsten, en veel lagere lasten!


De enige mogelijk valide reden die er eigenlijk nog overblijft om in die te dure, stinkende Randstad te blijven hangen is het werk van je partner. Een probleem dat met een beetje planning ook moeiteloos op te lossen is: Neem verkering met een andere medicus. Want uiteindelijk praten artsen toch ook privé het liefst met iemand die begrijpt waar ze het over hebben....

Philip Jaspers, praktijkadviseur & venoot Raadgevers Kuijkhoven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Go north, young doctor!