In 7 stappen nieuw zorgpersoneel werven

donderdag 10 november 2022
timer 5 min
Ja ik wil werken in de zorg
De zorg- en welzijnsector heeft te kampen met het grootste personeelstekort van Nederland. Ruim een op de zes Nederlanders werkt momenteel al in de zorg en in 2040 dient dit een op de vier te worden. In totaal gaat dat om ruim 700.000 extra zorgprofessionals. Waar halen we deze mensen vandaan? Zeven op de tien vacatures zijn nu al moeilijk vervulbaar, met als belangrijkste oorzaak het negatieve imago van de zorgsector.

1. Maak een persona 

Met een persona maakt u een profielschets van een potentiële medewerker. Zo heeft u een goed beeld van welke potentiële kandidaten u wilt bereiken en verbetert u het werving en selectieproces. Ook geeft de persona een handvat om uw recruitment strategie verder uit te bouwen. Bij het opstellen van de persona kunt u aan de volgende gegevens denken: woonplaats, opleiding, behoeften, interesses, karaktereigenschappen en het gebruik van communicatiemiddelen. 

Tip: creëer de persona samen met een groep collega’s die de doelgroep kent, zo krijgt u ook meteen commitment vanuit het team. Samen onstaan er ook meer ideeën en kunt u de persona optimaliseren. Of stel een poll op en zet deze uit onder de doelgroep om een optimaal inzicht te krijgen in de behoeftes van uw doelgroep. Wat vinden ze belangrijk in een baan? 

2. Formuleer uw USP’s 

U heeft nu een helder beeld hoe uw ideale sollicitant eruit ziet. Maar solliciteren doet hij of zij niet vanzelf. Uw potentiële medewerker solliciteert voor een organisatie die voor hem aantrekkelijk lijkt. Stel daarom USP’s (Unique Selling Points) op die uw zorgorganisatie onderscheidend en aantrekkelijk maken en die ook als zodanig ervaren worden door het team. Dat kan bijvoorbeeld een vast contract zijn, de werksfeer, de inhoud van de functie, werk-privé balans of waardering die het personeel bij u krijgt.  

3. Vertel een verhaal 

Hoewel de opgestelde USP’s aantrekkelijk zijn, betekent dat niet meteen dat de aandacht van de potentiële medewerker wordt getrokken. Om de USP’s aantrekkelijk over te laten komen kunt u gebruik maken van storytelling. Storytelling houdt in dat u uw boodschap of verhaal beeldend beschrijft zodanig dat uw doelgroep het als een plaatje voor zich ziet, dat het een emotie opwekt en de boodschap blijft hangen. Ook kan het helpen om misvattingen in de zorg weg te nemen. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van de wervingscampagne voor de jeugdhulp in Amsterdam:   

De jeugdhulp in Amsterdam ervaart een tekort aan deskundig personeel die in het zwaardere segment van de jeugdhulp wil werken. Om potentiële medewerkers aan te trekken maken zij gebruik van de USP’s: een langdurige loopbaan, groeimogelijkheden en een kansrijke, ongeremde en veelbelovende baan. Vervolgens gieten zij deze USP’s in een boodschap die de carrièrekansen in de jeugdhulp inzichtelijk maken. Zo is de storytelling ‘kansrijk’ ontstaan, wat vertelt dat kinderen in de jeugdhulp nog steeds een kansrijke en veelbelovende toekomst kunnen hebben. Anderzijds laat het zien dat de mensen die deze kinderen helpen, ook kansrijk zijn en een veelbelovende toekomst hebben in hun carrière. Dit verhaal wekt emotie en neemt de misvatting weg dat zowel de kinderen als de medewerkers in de jeugdhulp geen goede toekomst zouden hebben. 
https://www.jouwkansenindejeugdhulp.nl/ 

4. Laat een ambassadeur het verhaal vertellen 

U kunt uw verhaal nog krachtiger over laten komen wanneer u uw verhaal door iemand anders laat vertellen. Dit wekt vertrouwen bij uw doelgroep en voelt persoonlijker. Een mogelijke ambassadeur is een medewerker van uw bedrijf. Daarnaast kunt u kiezen voor een bekend persoon of influencer als ambassadeur die past bij het gewenste imago van uw organisatie en uw doelgroep. 

Zo heeft de zorgverzekering Interpolis de artiest Snelle ingezet die past bij het imago van de  organisatie en tegelijkertijd past bij de gewenste doelgroep die zij wilden bereiken. Hier vertelt niet Interpolis zelf, maar Snelle het verhaal dat jongeren beter niet kunnen appen op de fiets. 

Tip: U hoeft niet meteen een hele ambassadeurs campagne op te zetten. U kunt ook beginnen met korte quotes op uw website, social media berichten van medewerkers of een achter-de-schermen-video.  

5. Gebruik sterke content. 

U heeft nu een persona, verhaal en eventuele ambassadeur op het oog. Nu is het tijd om uw verhaal kracht bij te zetten middels content en deze te verspreiden. Beelden zeggen immers meer dan duizend woorden. Belangrijk is om professionele en authentieke fotografie te gebruiken en deze af te wisselen met bijvoorbeeld korte video’s of een animatievideo. 

Tip: recycle uw content om tijd te besparen. Wanneer u regelmatige algemene content heeft gepost kunt u deze hergebruiken en aanpassen op basis van uw doelgroep/persona. 

6. Wees op diverse manieren bereikbaar 

De potentiële medewerker heeft uw content gezien. Maar hoe kan hij met u contact opnemen? Zorg ervoor dat u op diverse manieren bereikbaar bent, zodat de drempel lager wordt gemaakt om te solliciteren en de potentiële medewerker contact met u op kan nemen zoals hij dat prettig vindt. Twee populaire manieren zijn tegenwoordig de QR-code en WhatsApp. 

Tip: Neemt niemand contact met u op? Probeer dan te netwerken. Maak een lijst potentiële kandidaten die u heeft gevonden via Linkedin en stuur ze een berichtje. Of ga naar scholen, een bepaalde workshop, training of netwerkevent waar de potentiële medewerkers aanwezig zijn. 

7. Schakel hulp in 

Wilt u ook personeel werven voor uw zorgorganisatie? Of het nu gaat om strategiebepaling, employer branding, het opzetten van sterke USP’s of het opzetten en beheren van social media campagnes. ZorgPromotor kan u verder helpen. 

Auteurs: Kirsten Elenbaas-Baane en Britt Langebeeke, ZorgPromotor 


Bronnen: 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Mascha van Wermeskerken- Foto Marleen Sahetapy Fotografie
person_outlineBlog

Formuleer een kristalheldere visie op je praktijk en herhaal die zeven keer

29 mrt om 11:23 uurtimer3 min
Het toekomstbeeld is een belangrijk onderdeel van de visie van de praktijk. Zien jouw teamleden wat jij denkt? Als…
Lees verder »
flash_onNieuws

Vernieuwend ondernemerschap en werkgeluk

21 mrt om 14:59 uurtimer2 min
In de nieuwe editie van MedischOndernemen leest u vanuit diverse perspectieven over vernieuwend ondernemerschap in…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Alexander van Kleij over ‘Binden en boeien van je team’: ‘Goede sfeer is de belangrijkste bindende factor’

14 mrt om 13:52 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HR Advies bij Visser & Visser, verzorgt op 30 maart het webinar '…
Lees verder »

Betaald ouderschapsverlof aanvragen

7 mrt om 12:16 uurtimer3 min
Sinds augustus 2022 hebben werknemers recht op 9 weken deels betaald ouderschapsverlof. Dat betekent het een en…
Lees verder »

Tandpreventiepraktijk Deurne: ‘Kleinschalige mondzorg vanuit een lokaal hart’

2 mrt om 12:04 uurtimer3 min
Elke van den Biggelaar is vestigingsmanager van de Tandpreventiepraktijk Deurne, onderdeel van het Tandarts Today-…
Lees verder »
person_outlineBlog

Nieuwe mensen aantrekken en huidige collega’s betrokken houden

2 mrt om 11:58 uurtimer3 min
Naast het weer, heeft Nederland er een nieuw favoriet klaagonderwerp bij: goed personeel, waar vind je ze nog?…
Lees verder »

Ronald Bijl (klinisch directeur Tandarts Today): ‘Tandartsen en assistentes ruimte bieden om zich te ontwikkelen’

23 feb om 15:00 uurtimer4 min
Ronald Bijl is sinds 2022 klinisch directeur bij Tandarts Today. Vorig jaar fuseerden de acht praktijken van…
Lees verder »
person_outlineBlog

Medewerkerstevredenheid: Zorg draait om mensenwerk

23 feb om 09:15 uurtimer2 min
Zorg draait om mensen. Maar op dit moment zijn mensen ook onze grootste zorg. Hoe houd je iedereen betrokken en…
Lees verder »