Innoveren: ruimte voor werknemers om te groeien

dinsdag 21 januari 2020
timer 5 min
Wat is innovatie? Innovatie is een nieuw idee, goed, dienst of proces - of een combinatie daarvan. Dit kan plaatsvinden in een organisatie maar ook binnen bredere, sociale verbanden. Het proces van innoveren omvat het geheel van menselijke handelingen gericht op vernieuwing van producten, diensten en processen.

Zo ziet u: innovatie klinkt groots, maar begint klein. Iedereen in de zorg kan innoveren. De een verzint een nieuw product, de ander een nieuwe dienst en weer een andere praktijk past het eigen proces aan. Anders gezegd: innovatie is alles wat de praktijk beter maakt!

 

Vernieuwen loont

Dat vernieuwen loont is in de praktijk wel bewezen. Het leidt vaak tot efficiëntere organisaties, nieuwe producten, diensten en kostenbesparingen. Onderzoek wijst ook uit dat medewerkers meer betrokken zijn bij de organisatie als werkgevers echte ruimte bieden voor innovatie. Die betrokkenheid heeft bovendien allerlei positieve effecten, zoals een groter verantwoordelijkheidsgevoel en een lager ziekteverzuim.

 

Maar de innovatiebereidheid bij het personeel aanwakkeren of vergroten is een ander verhaal. Vraag eens aan uw personeelsleden of ze mee willen werken aan vernieuwing en dan blijft het waarschijnlijk stil. De innovatiebereidheid moet dus groeien. Een mooie zonnebloem begint immers ook met een klein zaadje, maar groeit uiteindelijk uit tot iets groots en moois. Om deze te laten groeien is goede verzorging nodig: veel water, veel zon, een stevige vaas ter ondersteuning en een druppeltje bleekwater tegen bacteriën. Aandacht dus.


Echte innovatie is alleen mogelijk als aan de nodige voorwaarden is voldaan. Graag deel ik enkele met u.

 

 • Innoveren vraagt om klein beginnen. Voor innovatie hoeven niet alle werknemers tegelijk te worden betrokken. Begin eens bij twee personen of bij één afdeling en schakel deze in als proeftuin. De positieve resultaten daarvan kunnen worden gebruikt als voorbeeld en er ontstaan dan ook direct ambassadeurs voor innovatie die uit eigen ervaring kunnen vertellen.
 • Innoveren betekent uitdagen. Maak innoveren uitdagend en laat werknemers daardoor zelf ook ontwikkelen. Geef hen die ruimte dan ook. Als er een koppeling bestaat  tussen innoveren en hun eigen ontwikkeling draagt dat alleen maar bij aan de bereidheid tot innoveren van werknemers en zien ze ook bij zichzelf de toegevoegde waarde.
 • Innoveren betekent ruimte creëren. Je doet het er niet even bij. Hoeveel tijd krijgen werknemers hiervoor? De beste ideeën worden geboren met de benen op tafel en meestal niet in de vergaderkamer op de begane grond. En: het is een investering. De winst wordt later pas behaald. Dit vraagt om écht ondernemerschap. Durf de risico’s te nemen en de tijd te investeren. Uiteindelijk zal u zien dat het u mooie resultaten oplevert en verdient die investering zich dubbel en dwars terug.

Afmaken en opvolgen

 

 • Innoveren betekent ook afmaken en opvolgen. Het is belangrijk dat er aan de ideeën ook opvolging wordt gegeven. Niets met nieuwe ideeën doen zorgt ervoor dat werknemers er snel klaar mee zijn.
 • Innoveren vraagt om integreren. Werknemers moeten zich een nieuwe werkwijze eigen maken. Daarbij moeten ze ondersteund worden met bijvoorbeeld voorlichting of training.
 • Innoveren betekent ook duidelijkheid creëren. Werknemers dienen te weten waar ze aan toe zijn. Wat wordt er van ze verwacht en wat is het gevolg? Als werknemers gevraagd worden te innoveren, maar het gevoel hebben dat door die innovatie mogelijk hun eigen baan op het spel staat, zal dat niet bijdragen aan hun bereidheid tot innoveren.
 • Innoveren moet je leren. Voor veel werknemers is innoveren iets dat ze niet gewend zijn. Toch hebben dezelfde werknemers vaak de beste ideeën. Daarom is het belangrijk hen te helpen bij het uiten van die ideeën en het concreet vertalen naar een plan. Zorg er daarom voor dat er binnen (of buiten) de organisatie iemand beschikbaar is die hier het beste handen en voeten aan kan geven. Die kan helpen met de vertaling naar de dagelijkse praktijk.

Erkennen en waarderen

 

 • Innoveren vraagt ook om erkennen en waarderen. Geef werknemers erkenning en waardering voor hun innovatie en ga vooral niet pronken met andermans veren. Immers erkenning en waardering doet mensen groeien, net als water, zon en een druppel bleekwater de zonnebloem doet groeien.
 • Innoveren veronderstelt voorbeeldgedrag. Als werkgever kunt u voorbeeldgedrag laten zien. Durft u zich kwetsbaar op te stellen en aan werknemers te vragen wat u beter kunt doen in uw werk? Alleen al de vraag stellen schept ruimte voor anderen om over hun eigen werk na te denken.

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar als u er wat langer over na denkt valt dat best mee en kan u veel van die randvoorwaarden echt wel invullen. Veel succes met innoveren. We zijn benieuwd of het u lukt om uit het zaadje de zonnebloem te laten groeien!

 

Door Joost de Waard, Senior Consultant HRM bij Visser en Visser, rjdewaard@visser-visser.nl,  www.visser-visser.nl , branchegroep Zorg.

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Innoveren: ruimte voor werknemers om te groeien

'De beste ideeën worden geboren met de benen op tafel en meestal niet in de vergaderkamer op de begane grond'

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Iris van der Waal: ‘Praktijkmanager zorgt voor duidelijkheid, rust en structuur’

30 mrt om 16:25 uurtimer6 min
Zonder een praktijkmanager, nee, daar moet huisarts Iris van der Waal niet aan denken. De praktijkmanager neemt de…
Lees verder »

Raad van Advies MedischOndernemen: De eerste lijn is in 2030 radicaal anders

30 mrt om 10:21 uurtimer5 min
Welke ontwikkelingen spelen er in de eerste lijn? Welke kansen en bedreigingen? De vernieuwde Raad van Advies van…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Louis Overgoor (Bettery Institute): ‘Fysiotherapeut kan iemand met schulden stimuleren om in beweging te komen’

23 feb om 16:34 uurtimer8 min
Louis Overgoor, samen met Marijn Aalders oprichter van het Bettery Institute, houdt zich al lang bezig met…
Lees verder »

Han van de Steeg (Medi-Mere): ‘Er vindt een revolutie plaats in de huisartsenzorg’

23 feb om 16:00 uurtimer8 min
Han van de Steeg is huisarts en directeur van huisartsenpraktijk Medi-Mere met vijf locaties in Almere. Er schuilt…
Lees verder »

Een op de drie tandartsen kijkt door corona anders naar zzp’ers

17 feb om 10:42 uurtimer4 min
Voor praktijkhouders is het lastig om de ontwikkelingen rond het werken met zzp’ers te vertalen naar hun praktijk…
Lees verder »

Zorgverzekeraars: ‘Samenhang in zorg en welzijn krijgt gestalte in regio’

11 feb om 10:34 uur
Zorgverzekeraars willen hun samenwerking met onder andere zorgaanbieders en gemeenten snel kunnen intensiveren.…
Lees verder »

Alexander Tolmeijer: ‘De groeikansen in de mondzorg zijn oneindig’

17 dec 2020 timer6 min
Ondanks de coronapandemie zijn de mogelijkheden tot groei in de mondzorg bijna oneindig. Dat stelt Alexander…
Lees verder »