’Mondzorg wordt efficiënter door taakherschikking en delegatie’

woensdag 19 februari 2020
timer 4 min
Nog te weinig tandartspraktijken zetten hun personeel in om een breder takenpakket uit te voeren, stelt Maaike van der Mee, praktijkmanager en docent in de mondzorg. Ze pleit voor vergaande taakherschikking en stelt dat het veel winst oplevert. ‘Herschikking en delegatie van taken vergroten de efficiëntie, arbeidsvreugde én de omzet.’

Taakherschikking en -delegatie betekent niet alleen dat je de assistente een preventiecursus laten volgen en haar vervolgens een eigen preventieprogramma laat geven. Het gaat veel verder. Een assistente kan zo veel meer dan alleen maar instrumenten aangeven, afzuigen en opruimen. De huidige generatie mondzorgkundigen kan bijvoorbeeld boren en kleine restauraties maken.  Assistent en mondzorgkundige kunnen heel veel taken van een tandarts overnemen en deze naar behoren  uitvoeren.

 

Assistenten kunnen veel

Neem het maken van alginaat-afdrukken, cofferdam aanbrengen, röntgenfoto’s maken, maar ook OPT’s  sealen, kleine caviteiten restaureren, noodvoorzieningen maken, verdoven, bleeklepels vervaardigen, gebitsreiniging, een aantal handelingen uit het protheseproces en het geven van voorlichting. Al deze handelingen kunnen worden aangeleerd door de tandarts en vervolgens uitgevoerd worden door de assistente.

 

Ruimte in de agenda

Dat kost wel even wat moeite. Maar wat levert het nu eigenlijk op? Wanneer er op  meerdere kamers tegelijk wordt gewerkt, is het efficiënt wanneer de assistente de patiënten in de stoel zet, vertelt wat de behandeling precies inhoudt, verdooft en vast een cofferdam aanbrengt. Dit zijn handelingen die een assistent heel goed kan. Ondertussen kan de tandarts op een andere kamer bijvoorbeeld een controle doen. De mondzorgkundige kan kleine restauraties vervaardigen, wat ruimte geeft in de agenda van de tandarts.  

 

Meer diepgang en arbeidsvreugde

Wat levert het nog meer op? Door deze efficiënte manier van werken, kunnen er op een dag meer patiënten worden behandeld. Dit vergroot de omzet en verlaagt de wachttijden. Sommige praktijken hebben het zo druk dat patiënten soms wel een maand of langer moeten wachten voor een behandeling.  Een belangrijke bijkomstigheid van taakdelegatie en herschikking is dat de assistente en mondzorgkundige hun takenpakketten uitbreiden wat zorgt voor meer diepgang van het vak en arbeidsvreugde.

 

Betere teamprestatie

Geef je assistente meer verantwoordelijke taken, ze zal het waarderen en het geeft je als tandarts meer lucht. Dat geldt eveneens voor de mondzorgkundige. Deze groep is tot veel meer in staat dan het eindeloos reinigen van pockets en patiënten motiveren tot gedragsverandering. Ook voor hen geldt dat het restauratieve werk zorgt voor afwisseling. Bovendien laat je daarmee als tandarts zien vertrouwen te hebben in je teamleden. Dit zorgt voor een betere teamprestatie. En een goed team zorgt voor meer omzet.

 

Waarom gebeurt het dan nog zo weinig? Op de eerste plaats moet er natuurlijk de mogelijkheid bestaan om op meerdere kamers tegelijk te werken. Ook moeten de assistente en de mondzorgkundige gemotiveerd zijn en de tandarts dient bereid te zijn handelingen aan te leren en te delegeren. Het allerbelangrijkste bij taakdelegatie is echter vertrouwen. Heb vertrouwen in je assistente en mondzorgkundige.

 

Saai werk

De MBO-opgeleide assistenten mogen röntgenfoto’s maken. Toch zijn er tandartsen die elke foto zelf maken. Dat werkt demotiverend en daarmee straal je slechts wantrouwen uit naar je assistent. Het delegeren van taken zorgt voor betere samenwerking. Het werkt niet meer zoals vroeger, toen de tandarts de behandeling uitvoerde en de assistent aangaf en opruimde. Betrek haar bij de behandeling. Dit leidt tot meer motivatie bij de assistent.  Als docent en praktijkmanager hoor ik nog te vaak van assistenten: ‘De tandarts laat me niets doen, wat wordt het werk saai.’

 

Wellicht speelt ook mee dat er in veel praktijken gewerkt wordt met niet-gediplomeerde assistenten. Een diplomaplicht is er nog altijd niet. Maar dat is een andere discussie.

 

Link: Docent Maaike van der Mee: ‘Kwaliteit holt achteruit door ontbreken diplomaplicht tandartsassistent' 

Foto: Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
’Mondzorg wordt efficiënter door taakherschikking en delegatie’

Meer artikelen met dit thema

Stimuleringssubsidie voor opleiden VS en PA in huisartsenzorg verlengd

25 nov om 13:27 uurtimer3 min
Taakherschikking is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen…
Lees verder »

Michel Fortman (VvAA) over ziekteverzuim: ‘Sociaal contact met werknemer tijdens verzuim is heel belangrijk’

25 okt om 19:10 uurtimer4 min
Wat kun je het beste doen als een medewerker ziek is? Hoe kun je ziekteverzuim voorkomen? Michel Fortman,…
Lees verder »

Lukas Heijdt over ‘botsende generaties’ in de mondzorg: ‘Het kan echt stormen op de werkvloer’

14 okt om 13:00 uurtimer5 min
Lukas Heijdt is psycholoog en coach, en werkt bij Generatie Storm, een bureau dat organisaties en praktijken wil ‘…
Lees verder »

Praktijkmanager Ruth Thomassetti: ‘Ik wist meteen: tandheelkunde is mijn ding’

18 aug om 21:00 uurtimer4 min
Ruth Thomassetti werkt als praktijkmanager in een tandartsenpraktijk in Hilversum. Op het juiste moment kwam ze…
Lees verder »

Groepsdynamiek: doeners, denkers én dromers!

16 aug om 22:20 uurtimer4 min
Deze huidige tijd vraagt om actie. Doeners die de kansen die voorbijkomen beetpakken, die mooie resultaten weten…
Lees verder »

Brandbrief KNMT: ‘Los het tandartsentekort eindelijk op’

8 jul om 09:06 uurtimer3 min
De KNMT roept de Tweede Kamer op om elk jaar 100 extra tandartsen op te leiden. Dat is nodig om het al jaren…
Lees verder »

Maud van Vlerken (KOH): ‘Taakverdeling draagt bij aan toekomstbestendige huisartsenzorg’

10 mei om 14:38 uurtimer4 min
Taakherschikking is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen…
Lees verder »

Huisarts Iris van der Waal: ‘Praktijkmanager zorgt voor duidelijkheid, rust en structuur’

30 mrt om 16:25 uurtimer6 min
Zonder een praktijkmanager, nee, daar moet huisarts Iris van der Waal niet aan denken. De praktijkmanager neemt de…
Lees verder »