Te koop op de zwarte markt: het covid-19-vaccin

dinsdag 26 januari 2021
timer 4 min
Thieu Heijltjes

Thieu Heijltjes

We worden gewaarschuwd dat er oplichters zijn die een covid-19-vaccin aanbieden. Dat kan toch zeker geen mRNA-vaccin zijn, want dat wordt bewaard in Fort Oss. Ondertussen hoor ik 60-plussers rond mij heen verzuchten: ‘Het is wel lang wachten op die prik. Het blijft maar duren. Kon ik het maar kopen!’ Thieu Heijltjes vreest dat drugsdealers het vaccin binnenkort te koop aanbieden. ‘Waarom vraag je nog een advies aan de Gezondheidsraad, als je er niets mee doet?’

Het uitstel, een gevolg van de keuze om de mensen met het meeste risico eerst te vaccineren, ontstaat door de ingewikkelde organisatie, het registratiesysteem en de beperkte hoeveelheid vaccin. In Denemarken zijn er al 2 miljoen Denen gevaccineerd. Hier nog geen 50.000 mensen en vrijwel niemand boven de 60 jaar. Is er dan helemaal geen ervaring in Nederland hoe je zo een vaccinatie opzet? Natuurlijk wel!

Ieder jaar wordt iedereen boven de 60 jaar door de huisarts uitgenodigd en ingeënt tegen Influenza. Ook die registratie is simpel in het Huisartsen Informatie Systeem. In ons dorp werd dit jaar iedereen op één zaterdag ingeënt. Op de uitnodiging stond voor iedereen zijn eigen tijdslot, want het is nog steeds covid-19-tijd. Maar die keus wordt in Nederland niet gemaakt.

Naar de Walmart

Wel in het Verenigd Koninkrijk , waar 24/7 wordt geënt door de NHS. Ook in de Verenigde Staten wordt er volop gevaccineerd. Daar kun je naar de Walmart en word je op verzoek en tegen betaling keurig geholpen. Iedereen maakt daar zelf uit of hij gevaccineerd wil worden of niet. Als iemand kiest voor vaccinatie regelt de persoon dat zelf. Ik vraag mij af of in de Verenigde Staten de overheid wel gerechtigd is om van iedereen in een register bij te houden of hij of zij wel is gevaccineerd. Daar in het hol van de vrije markt bepaalt iedereen zelf of hij wil worden gevaccineerd en met welk vaccin.

Wat kost een vaccinatie in de VS? Enkele tientjes Wat is de prijs die een vaccin in Nederland zou opbrengen, als wij een vrije markt zouden hebben? Menige 60-plusser zou nu een flink bedrag betalen als hij een echt mRNA-vaccin zou kunnen kopen. Ik schat dat € 500 best een reëel bedrag is.

Naar de drugsdealer

In Nederland bestaat tegenwoordig voor alles een vrije markt, behalve nog niet voor een vaccin. Maar een beetje dealer kan je alles leveren wat je nodig hebt. En als dealers de markt voor vaccins ontdekken is die er snel. Voor een Oxford-vaccin met 70% effect bij ouderen, zal het gaan om niet meer dan € 300 per vaccinatie, denk ik. Maar voor een echt mRNA-vaccin wordt € 500 de bodemprijs. Daarvoor moet men zich vervoegen op een geheime plek op een tevoren afgesproken tijdstip. De plek krijgt men pas 30 minuten te voren door via een SMS-bericht.  

Contante betaling. Je moet natuurlijk je dealer wel vertrouwen. Maar dat doen we allemaal al wanneer we zonder controle een “pilletje” gebruiken. Veel pilletjes komen uit onze vaderlandse drugs-industrie, maar ook vaak uit legale kanalen, zoals Rohypnol, bij drugsgebruikers ook wel bekend als ‘rode knol’. Apothekers dienden te letten op grootverbruikers van Rohypnol, omdat die hun medicatie mogelijk verkochten.

Nederland, topland in de logistiek

Hoe komt een dealer aan een EMA-goedgekeurd vaccin? De verdeling gaat in Nederland op goed vertrouwen. Vertrouwen,  dat vaak wordt beschaamd. In verband met de moeilijke logistiek van het Pfizer-vaccin werd afgeweken van het advies van de Gezondheidsraad, om zo snel mogelijke alle kwetsbare ouderen te vaccineren. We zouden vooral eerst de verpleeghuisbewoners moeten prikken. Maar in Nederland, bekend als een topland in de wereld van logistiek, kon er niet per verpleeghuis worden gevaccineerd.  

Er waren enkel grootverpakkingen van 1000 vaccinaties en na aanbreken van zo een verpakking boven de 70 graden minus Celsius moet deze hoeveelheid binnen 5 dagen worden opgespoten. Dat leek een onmogelijke opgave. Toen werd gekozen voor ringvaccinatie.  Alle verzorgenden en verplegenden in die huizen dan maar eerst te vaccineren. Zo konden de bewoners niet door de verzorgenden en de verplegenden worden besmet. Second-best heet dat.  

Restanten op het eind van de dag

Alle instellingen moesten lijsten doorgeven van hun personeel aan de GGD. Zo werden ook niet-verzorgende en niet-verplegende personeelsleden, die echt helemaal buiten de ’ring‘ vallen, opgeroepen ter vaccinatie. Aan het eind van zo’n vaccinatiedag om 20.00 uur moeten alle vaccins worden afgetekend. De kas moeten worden opgemaakt. Er zijn sommige mensen niet gekomen, er zijn meer vaccins dan 5 uit een flesje gehaald, maar soms weer geen 6. Er zijn nog wat geopende flesjes, die niet leeg zijn. Een SMS-je is dan snel gestuurd.

Nu zal dat bij onze 25 GGD’en natuurlijk niet gebeuren, maar al snel wordt er op nog meer plaatsen gevaccineerd. Veel kleinschaliger, ook op goed vertrouwen. Intussen blijft er steeds een tekort op de markt van vaccins bij een grote vraag van mensen boven de 60 jaar. Als je 75 jaar bent en gezond, kan het lang duren voor je aan de beurt bent in het Nederlandse programma. Tegelijkertijd is je kans om aan covid-19 te overlijden ongeveer 5%, terwijl je nog een gemiddelde resterende levensverwachting hebt van 11,0 jaar als man en 12,9 jaar als vrouw.  En er zijn heel veel  gezonde 75-jarigen in Nederland, getuige het stuwmeer aan goedgekeurde chauffeurs die hun rijbewijs niet verlengd konden krijgen omdat het CBR dat administratief niet aan kon.

En het aanbod groeit

Als er binnenkort op talloze plaatsen van diverse vaccins allerlei programma’s lopen om tegen covid-19 te enten, zal het aanbod aan te kopen vaccins zeker groeien. Wie controleert dan in een huis van dementerenden of iedereen wel een vaccinatie heeft gehad en niet enkel een pleister. Terwijl zo een prik een straatwaarde van tussen de € 300 en € 500 vertegenwoordigt.

En dan is er nog die vaccinatiebereidheid. Jammer genoeg loopt die veel te hard op. Aanvankelijk leek nauwelijks 50% van alle verzorgenden en verplegenden tot een vaccinatie bereid.  Nu  laat al bijna 95% van de mensen, die in de acute zorg werken, zich vaccineren. Daardoor blijft het tekort aan vaccins voor de doelgroep van mensen boven de 60 jaar alleen maar groeien. Als de groep Viruswaarheid zijn werk wat beter had gedaan, hadden veel jongeren die prik wel aan zich voorbij laten gaan of verkocht.

Ik heb nog even op Markplaats gekeken, maar dat is kennelijk niet de juiste plaats waar ik een goede dealer kan vinden. Waar moet ik wel zoeken voor een gegarandeerd goed vaccin?

Thieu Heijltjes

Nu de overheid het Astrazenecae vaccin er bij de 64 en 65 jarige probeert in te spuiten moet je niet verwonderd zijn dat de vaccinatiebereidheid verder terugloopt. Dit vaccin is door de EMA niet goedgekeurd voor deze leeftijdsgroep.
Gedraagt de overheid zich hier als n slechte dealer en probeert men omzet te halen? Gebruikt de overheid hier kwetsbare mensen als proefkonijn om de werking van een vaccin uit te testen? Maar wat voor een duistere argumenten ze ook heeft, je bent toch wel echt idioot als je je een schijnveiligheid laat aansmeren door je hiermee te laten inenten!

mag ik mijn vaccinatie dan zelf betalen in nederland ?

Het is schandalig hoe langzaam het proces met vaccineren gaat in Nederland. Men houdt liever Nederland nog langer op slot. Je zult maar 40 jaar zijn en een eigen bedrijf met 10 mensen hebben. Wanneer krijgt deze leeftijd een vaccin???? Rutte en de Jonge komen hun beloften niet na. Ze zijn al demissionair, maar volgens mij moet dit vaccineren echt efficiënter kunnen!

Ik ben ook niet bereid AstraZenica te laten vaccineren, maar welke keus is er dan. Ik ben vrouw en 65 jaar. Ik vraag me af of het Pfizer Vaccin op recept van de huisarts of zo ergens te koop is om het daarna bij de huisarts of GGD te laten vaccineren. Weet iemand dat misschien.

Onze overheid wil ons hele land aan t handje houden door constante inboezeming van angst.
Zij hebben de grote deals met de farmacie gesloten en verdienen zelf geld met elke vaccinatie.
Alles wat ingekocht is moet wel op, maar gereguleerd... en met alleen recht op verkoop.
Geen vrije keuze vaccin, niet zelf bepalen wanneer ; wij zijn de kleuterklas van H. de Jonge.
Vervangen dit stelletje incompetente/ corrupte Politici / RIVM / OMT en alle andere adviseurs.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.