Veranderen in de huisartsenpraktijk… tot je groen en geel ziet!

dinsdag 8 oktober 2019
timer 4 min
Onlangs verscheen de derde editie van het boek ‘Leren veranderen’ van Hans Vermaak en Leon de Caluwé. Het boek verscheen voor het eerst in 1999 en het werd bekend dankzij de zogeheten kleurentheorie. Praktijkmanager Linda Tolsma laat in deze blog zien hoe dit ‘kleurendenken’ kan helpen bij veranderingen in de huisartsenpraktijk.

In de huisartsenpraktijk is regelmatig werkoverleg, waar afspraken gemaakt worden om de dagelijkse werkzaamheden beter te doen. Eén punt van de agenda blijft maar terugkomen: geen gebruik van privé telefoons onder werktijd. In het team met acht assistentes is er één die het daarna volgens afspraak invoert. De anderen blijven doen wat ze altijd deden, even snel reageren op Whatsappjes en privémail.

 

Het stoort de manager, die zich afvraagt wat er nodig is om het gedrag van deze assistenten te veranderen. Soms lijkt het of ze op een andere planeet zitten. Ze hebben toch een afspraak, dat staat duidelijk in de verslagen van de overleggen.

 

Leren veranderen, met kleurendenken

Hans Vermaak en Leon de Caluwé geven met Leren veranderen, veranderkunde met de kleurentheorie als basis, inzicht in de verschillende denkwijzen en behoeften van mensen bij omgaan met veranderingen. De verschillen zijn als volgt getypeerd, uitgaande van de vraag: Er verandert pas iets als je…

 

… belangen bij elkaar brengt: geeldrukdenken
… eerst denkt en dan (planmatig) doet: blauwdrukdenken
… mensen op de juiste manier prikkelt: rooddrukdenken
… mensen in leersituaties brengt: groendrukdenken
… je spontane evolutie een handje helpt: witdrukdenken

 

Deze verschillende typen vragen ieder om een andere benaderingswijze. Gedragsveranderingen begeleiden is een ambacht: kijken en begrijpen, zodat je de juiste interventie voor die bepaalde situatie of dat vraagstuk kiest. Belangrijk is om aandacht te hebben voor de complexiteit van de situatie. Het begint met inzien dat er diepgewortelde verschillende stijlen van denken en doen zijn.


De gekleurde realiteit

Een stroming is ‘waar je van bent’. Om daar achter te komen kan je de kleurentest doen, met de app of via de website van Hans Vermaak. Om constructief veranderingen in gang te zetten, gebruik je de verschillende stromingen in de juiste situatie. De stromingen hebben verschillende aannames, andere kenmerken en je handelt anders, streeft andere idealen na. Wat bij de één het doel is kan voor de ander slechts een middel zijn.

 

In deze huisartsenpraktijk blijkt dat er achter het gebruik van de privételefoons verschillende dingen spelen. In een teamoverleg wordt afgesproken dat elke assistente de test doet en dat ze bespreken wat daar uit komt. De assistentes vinden het best leuk, zijn verrast over de uitkomst en gaan direct vergelijken. De assistente die haar mobiel niet gebruikt overdag blijkt hoog op blauw te scoren, net als de praktijkmanager. Drie assistentes scoren voornamelijk rood: zij willen graag veel met hun gezin in contact blijven. Eén assistente scoort hoog op groen, zij vertelt dat ze gebruik maakt van de whatsappgroep van de laatste nascholing als ze iets wil weten. Twee assistentes scoren veel geel: zij zitten in verschillende whatsapp groepjes, van de mensen waar ze op verschillende dagen mee samen werken. En één assistente scoort hoog op wit: omdat iedereen de mobiel gebruikt doet ze dat ook maar.

 

Een spectrum aan oplossingen

Dit wetende kunnen er nieuwe afspraken gemaakt worden over het gebruik van de mobiele telefoon tijdens werktijden. Assistentes die willen checken hoe het met hun gezin en whatsappgroepjes gaat doen dat tijdens de koffie-, lunch- en theepauze. Alleen voor dringende telefoontjes van hun partner blijft de beltoon aan, zodat ze niet steeds hoeven te kijken. De assistente die wil bijleren vindt bijval en er worden intervisiegroepjes gemaakt met twee andere praktijken in de stad.


Bij het volgende overleg over twee maanden wordt dit geëvalueerd. Door op deze manier naar het vraagstuk te kijken voelde elke assistente dat er aandacht en erkenning was voor wat zij belangrijk vindt en is meer gemotiveerd om zich er aan te houden.

 

Linda Tolsma is praktijkmanager in de huisartsenzorg vanuit haar eigen bedrijf Tollin Advies en adviseur bij samenwerking van zorg en welzijn.

 

Link: Management Impact, Achter de kleurentheorie: waar gaat ‘Leren veranderen’ over?

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Veranderen in de huisartsenpraktijk… tot je groen en geel ziet!

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »