Vernieuw de zorg in de wijk, begin bij je eigen praktijk

woensdag 3 oktober 2018
timer 3 min
Samenwerking met andere zorgaanbieders in de wijk kan de patiënt en uw praktijk veel opleveren. Maar samenwerken is niet gemakkelijk. Stel u daarom vooraf drie vragen om de kans van slagen van het project te vergroten.

In Arnhem ontwikkelde zich het project GO! waarbij kinderen die te zwaar zijn of obesitas hebben, twee jaar intensief worden begeleid door kindergezondheidscoaches, zodat de kinderen gezonder gaan leven. Daarnaast betrekken deze coaches zorgverleners in de wijk op intensieve wijze. Het project is doorgaans succesvol: kinderen vallen af, hebben een fijner leven en kunnen weer meedoen met vriendjes op school. Dit succesvol samenwerkingsverband is met recht een voorbeeld voor velen.  

 

In dit soort projecten zie je dat meerdere praktijken in samenwerkingsverband inhoudelijk kwaliteit bieden, waardoor zij de burger op een succesvolle manier kunnen helpen. Wel is het zaak voor alle stakeholders, waaronder een eerstelijnspraktijk, om ook winst genereren, die weer gebruikt kan worden voor het duurzaam maken van projecten.

 

Immers, een succesvol project komt niet uit de lucht vallen. Als je een goedlopend project wilt opzetten, dat zowel op korte als lange termijn succesvol is, dan zijn er drie vragen waarover vooraf kan worden nagedacht. Met deze vragen dien je rekening te houden bij het ontwerp van het duurzame business model van het project:

 

  • Wat zijn de gewenste uitkomsten? Wat zijn de verwachtingen van de praktijk? Van de burger? En van de andere stakeholders? Het is belangrijk om aandacht en tijd aan te besteden aan verwachtingen en wensen, zodat je ziet wat de voordelen voor iedere belanghebbende in het project zijn. Als de gewenste uitkomsten van de samenwerkingspartners matchen, dan is er een grote kans van slagen.
  • Wat is de verandercapaciteit van mijn praktijk? Het is goed om voor ogen te hebben wat de bedrijfscultuur is die heerst en of de praktijk in staat is te innoveren, te veranderen en zinvol bij te dragen aan het project. 
   • Beschikt mijn praktijk over de juiste  mensen en middelen? Aan de ene kant zal er tijd moeten worden vrijgemaakt voor overleggen, aanpassingen en netwerken. Aan de andere kant zullen de werknemers vaardigheden moeten hebben voor een goede samenwerking en het opnemen van kennis.
   • Wat zijn de externe factoren waarmee ik rekening moet houden? Denk bijvoorbeeld aan concurrerende of dominante partijen in de wijk, de wetgeving en de duur van subsidie.
  • Ziet mijn praktijk voldoende kansen?  Het is handig om medewerkers te hebben in het bedrijf die kansen zien en op de hoogte zijn van de actualiteiten rondom projecten en veranderingen. Het gaat hier om kansen voor de eigen praktijk en de kansen voor het bijdragen aan goede zorg in de wijk.

 

Aan een vruchtbaar project gaat een lange weg vooraf, waarbij het behoud van kwaliteit en service en het genereren van winst moeten worden uitgedacht en getest. Het is belangrijk dat je als stakeholder in het project een duurzaam businessmodel nastreeft, zodat het project en de samenwerking met  partners op lange termijn houdbaar is. Door het opnemen van drie vragen in een samenhangend business model vergroot je de kans op succes.  Hierbij geldt: “Vernieuw de zorg in de wijk, begin bij je eigen praktijk”; een slagzin die aan iedere eerstelijnspraktijk is besteed…

 
Rutger IJntema, MBA, Fysiotherapeut, PhD 
candidate  Lectoraat Financieel-economische Advisering bij Innovaties  Onderzoeklijn economie, gezondheid en zorg, Lectoraat Innovatie  van Beweegzorg, Themaleider ondernemen en 
HU Gezondheidszorgopleidingen, Instituut voor Bewegingsstudies, Hogeschool Utrecht.  rutger.ijntema@hu.nl      

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Vernieuw de zorg in de wijk, begin bij je eigen praktijk

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »