menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
3 juni 2019

15 Procent jonge zorgmedewerkers heeft ervaring met burn-outklachten

Een op de acht jonge zorgmedewerkers tot 35 jaar heeft ervaring met burn-outklachten. Dat komt doordat ze niet op een veilige en gezonde manier kunnen werken, zegt CNV Jongeren, die een steekproef deed onder 400 zorgmedewerkers.
15 Procent jonge zorgmedewerkers heeft ervaring met burn-outklachten

Semih Eski, voorzitter CNV Jongeren, vertelt dat de organisatie theatervoorstellingen organiseerde bij zorginstellingen om het taboe van een burn-out en werkstress te doorbreken. Tijdens deze voorstellingen vroeg CNV bij wijze van proef hoe jongeren in hun werk staan en wat zij meemaken. Hieruit bleek dat 15 procent van de medewerkers tussen 25 en 30 jaar te maken heeft gehad met een burn-out. Daarmee is het beroepsziekte nummer één in deze leeftijdsgroep. In de zorgsector is het extra urgent, omdat hier veel personeelstekorten zijn, benadrukt hij.

 

Veilige en gezonde werkomgeving

Uit de steekproef blijkt ook dat 23 procent van de jonge zorgmedewerkers een negatieve werksfeer ervaart. Ruim een kwart voelt een te hoge werkdruk. De stijging van de werkdruk zorgt ervoor dat de verzuimcijfers de afgelopen jaren tot ver boven het landelijk gemiddelde stegen, vertelt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn. Daarnaast is de uitstroom in de zorg, vooral onder 25- en 35-jarigen, alarmerend hoog. Westerlaken stelt dat jonge medewerkers meer begeleiding moeten krijgen om ze te behouden voor de zorg.  Ook Eski geeft aan dat het belangrijk is om jongeren te behouden, waarbij een veilige en gezonde werkomgeving de belangrijkste prioriteit is.

 

Training aanpakken werkstress

De verantwoordelijkheid om een burn-out te voorkomen ligt echter ook bij jongeren, aldus Eski. Jongeren moeten kritisch zijn op wat van ze wordt verwacht en daarnaast aan timemanagement doen. In het najaar lanceert de vakbond daarom een nieuw project waarmee jonge medewerkers worden getraind om zelf werkstress aan te pakken. Ook wil de vakbond met een handreiking langs zorgorganisaties gaan om aandacht te vragen voor het onderwerp.

 

Bekijk hier de cijfers

 

Bron: NPO Radio 1, Een op de acht jonge zorgmedewerkers heeft burn-out gehad

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal