menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 juli 2019

5 tips om uw lokale online vindbaarheid te verbeteren

Voor lokale zorgorganisaties is het belangrijk om potentiële klanten uit hun eigen buurt te bereiken. Waar mond-tot-mond reclame nog altijd een belangrijke factor is om nieuwe klanten patiënten te werven, zijn er echter ook manieren waarmee u online kunt zorgen voor een goede vindbaarheid van uw praktijk of zorgorganisatie. Wij geven u vijf tips.
5 tips om uw lokale online vindbaarheid te verbeteren

1. Zorg voor een goed ingerichte Google Mijn Bedrijf pagina

Maak een Google Mijn Bedrijf pagina aan voor uw organisatie of claim de al bestaande pagina. Zorg dat u uw bedrijfsprofiel zo volledig mogelijk invult. Hoe meer gegevens u verstrekt, hoe meer informatie Google kan laten zien aan potentiële en bestaande klanten. Uw gegevens verschijnen dan bijvoorbeeld ook in Google Maps en Google Zoeken. Als een potentiële patiënt vervolgens op zoek gaat naar een zorgorganisatie in zijn buurt binnen uw vakgebied, vindt hij in ieder geval de adresgegevens, de openingstijden en de routebeschrijving. Daarnaast worden ook de URL naar de website, reviews en/of foto’s van uw organisatie getoond. De potentiële patiënt krijgt op deze manier dus snel en gemakkelijk een duidelijk beeld van uw organisatie.

 

2. Maak gebruik van online reviews

Mond-tot-mond reclame werkt niet alleen goed offline, maar ook zeker online. Reviews van patiënten over uw zorgorganisatie zijn belangrijk voor oriënterende nieuwe patiënten. Daarnaast dragen reviews bij aan de vindbaarheid van uw website. Wanneer uw praktijk veel goede reviews op bijvoorbeeld Google en Facebook heeft, dan hebben de reviews invloed op de posities van uw website in de zoekresultaten. Richt online reviews zo in dat patiënten ze zowel in Google als op uw website terugvinden. U kunt schrijvers bedanken voor het schrijven van een review en bij minder goede reviews kunt u hier direct op transparante wijze op reageren. Zo laat u aan potentiële patiënten zien dat u betrouwbaar bent en de mening van uw patiënt waardeert.

 

3. Gebruik relevante zoekwoorden

Om goed online vindbaar te zijn is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u zoekwoorden op uw website gebruikt die overeenkomen met het zoekgedrag van de doelgroep. Een zoekende patiënt uit Utrecht zal bijvoorbeeld eerder zoeken naar “Tandarts in Utrecht” dan alleen op “tandarts”. Biedt u specialisaties of diensten aan die collega’s in uw buurt niet bieden, zorg dan dat dit duidelijk terugkomt op pagina’s en teksten op uw website. U kunt gebruikmaken van een online keyword-tool zoals bijvoorbeeld Adwords Keyword Planner van Google. Met deze tool kunt u achterhalen welke zoektermen van belang zijn voor uw online vindbaarheid. Nadat u bepaalt welke zoekwoorden relevant zijn voor uw organisatie door middel van een zoekwoordanalyse (keywordanalyse), kunt u deze termen en varianten ervan terug laten komen in de titels en teksten van uw website.

 

Vervolgens gaat u nog een stap verder door de zoekwoorden ook op te nemen in de metagegevens van de website. De metagegevens zijn de titel en de beschrijving van een pagina die in de resultaten van Google Zoeken worden getoond. Neem de zoekwoorden ook op in de bestandsnamen van de van afbeeldingen en plaats deze ook in de alt-tekst. Google gebruikt deze tekst om te bepalen waar de afbeelding over gaat.


4. Maak uw website mobiel vriendelijk

Google wil graag dat potentiële patiënten zo snel en eenvoudig mogelijk toegang krijgen tot de informatie waar ze naar op zoek zijn. Bij lokale zoekopdrachten zoeken mensen vaker via een mobiele telefoon dan bij andere zoekopdrachten. Uw mobiele website moet dus goed bereikbaar zijn, een korte laadtijd hebben en geoptimaliseerd zijn voor een mobiel scherm. Wanneer dit niet het geval is, heeft dit al invloed op uw positie in Google. Uw website optimaliseren voor mobiel is dus ook belangrijk voor uw vindbaarheid. Hier kunt u de mobiel vriendelijkheid van uw website zelf testen.

 

5. Zorg voor backlinks van websites in uw buurt

Een backlink is een verwijzing van een andere webpagina naar de website van uw zorgorganisatie. Voor lokale vindbaarheid zijn lokale backlinks erg belangrijk. Zorg ervoor dat de website van uw zorgorganisatie backlinks ontvangt van aan uw locatie gerelateerde websites. U kunt hierbij denken aan lokale nieuwssites, verenigingen, gemeenten en/of andere zorgverleners. Een goede manier om backlinks te verkrijgen, is door het uitsturen van een persbericht naar lokale media of een bericht sturen naar websites waar een link naar u relevant is.

 

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van de online vindbaarheid van uw zorgorganisatie op lokaal niveau? Wij helpen uw organisatie graag om beter vindbaar te zijn. Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door Martine Rooth
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Open modal