menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 maart 2020

Paramedische zorg tijdens coronacrisis wordt zoveel mogelijk digitaal

Door de coronacrisis kunnen veel verzekerden niet naar de fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist of oefentherapeut. Daarom maakte Zorgverzekeraars Nederland samen met beroepsgroepen afspraken over het veilig verlenen van paramedische zorgverlening tijdens deze crisis. De paramedische zorg biedt patiënten voorlopig vooral digitale begeleiding aan.
Paramedische zorg tijdens coronacrisis wordt zoveel mogelijk digitaal

Het coronavirus legt een enorme druk op de gezondheidszorg, waaronder de paramedische zorgverlening. Zorgverzekeraars Nederland maakte daarom 20 maart afspraken met de paramedische beroepsorganisaties. De paramedische zorg zal zo veel mogelijk digitaal plaatsvinden en indien nodig wordt er veilige zorg dichtbij geleverd.

 

'Begeleiding essentieel'

Deze maatregel gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 maart 2020 tot de landelijke richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM niet meer van toepassing zijn. Daarna geldt een overgangstermijn van een week.  Zorgverzekeraars Nederland houdt daarbij nauw contact met betrokken beroepsverenigingen om onduidelijkheden samen te bespreken en op te lossen. Ook komt er een overzicht met vragen en antwoorden voor zorgverleners.


‘Hierdoor kunnen patiënten op een veilige manier de zorg (blijven) geven die ze nodig hebben. Juist voor deze mensen zijn thuis blijven bewegen, een goede zithouding én gezonde voeding immers van essentieel belang om veerkracht te behouden tegen dit virus’, aldus Guido van Woerkom, voorzitter KNGF.

 

Afspraken voor paramedische zorg

Paramedische zorg kan worden verdeeld in drie categorieën:

 

  • Patiënten/cliënten in een behandeltraject die weten wat te doen en coaching/bijstelling van bijvoorbeeld het oefenprogramma/dieetadvies of zelfmanagement nodig hebben. Dit kan op afstand worden gedaan middels videoconsult of telefonische zitting.
  • Patiënten/cliënten die zich voor het eerst melden. Dit vindt plaats middels een videoconsult of fysieke intake. Tijdens dit consult kan worden bepaald of patiënt/cliënt voorlopig met digitale begeleiding vooruit kan.
  • Patiënten/cliënten die zich ernstig zorgen maken over hun aandoening/klachten, patiënten/cliënten waarbij een (lichamelijk) onderzoek (na het eerste videoconsult) absoluut noodzakelijk is om een behandeling te starten en patiënten/cliënten die niet zelfstandig in staat zijn om bijvoorbeeld hun oefeningen te doen terwijl het uitvoeren hiervan wel nodig is. Een en ander ter beoordeling van de paramedicus in overleg met de patiënt/cliënt.

 

Deelnemende organisaties

Beroepsorganisaties die deze afspraken maakten met Zorgverzekeraars Nederland zijn: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de Stichting Keurmerk Fysiotherapie, Ergotherapie Nederland, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck.

 

Link: Zorgverzekeraars Nederland, Zorgverzekeraars en beroepsgroepen maken samen afspraken over paramedische zorgverlening tijdens coronacrisis 

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen