menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 maart 2020

Bijna helft inwoners Gent niet jaarlijks naar tandarts

In Gent bezoekt bijna de helft van de inwoners de tandarts niet elk jaar. De stad wil hier verandering in brengen door samen met Kind & Gezin het gebit van alle tweejarigen te controleren. Het project begint met een proef van vijfhonderd kinderen, meldt het Vlaamse Nieuwsblad.
Bijna helft inwoners Gent niet jaarlijks naar tandarts

De jaarlijkse consultatie bij de tandarts wordt in België bijna volledig terugbetaald. Toch gaat slechts 55 procent van de bewoners naar de tandarts. Vooral jongeren, senioren en mensen in armoede slaan een bezoek aan de tandarts over. Uit angst voor een pijnlijke ingreep of uit angst voor een dure rekening.

 

Tandartscontrole tweejarigen

Gent wil het probleem aanpakken door het melkgebit van alle tweejarige inwoners van Gent te controleren. Te beginnen met een proefproject bij vijfhonderd peuters in de slechtst scorende wijken in de stad. Bij de verplichte consultatie bij Kind en Gezin bij dertig maand oude kinderen krijgen de kinderen een tandartscontrole. ‘Armoede komt vaak tot uiting in mensen hun gebit. Een goede mondhygiëne begint bij het eerste tandje’, vindt wethouder Rudy Coddens (SP.A).

 

Studenten Mondzorg van de Arteveldehogeschool in Gent voeren de controles uit bij deze tweejarigen. Het doel is om de komende vijf jaar alle drieduizend kinderen in Gent te bereiken. Het consultatiebureau informeert ouders en verwijst door naar de tandarts. Ook krijgen veertig scholen een training ‘Mondzorg en gezondheidsbeleid’ en voert Universiteit Gent onderzoek uit naar het project.

 

‘Meer maatregelen nodig’

Voorzitter Frank Herrebout van de Vlaamse beroepsvereniging van tandartsen is blij met het initiatief, maar benadrukt dat meer nodig is. ‘Ook huisartsen moeten kinderen sneller naar ons doorverwijzen. Als ze in de mond kijken bij zieke patiëntjes, kunnen zij eenvoudig tandbederf opsporen.’ Eerder onderzoek naar de mondhygiëne bij Gentse peuters toonde aan dat een op de vijf driejarigen al  gaatjes in zijn tanden heeft. Dat is volgens Herrebout te wijten aan verkeerde voeding en te weinig poetsen.

 

Bron: Nieuwsblad, Amper helft Gentenaars gaat elk jaar naar tandarts: nieuwe controle van alle tweejarigen op komst

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen