menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
17 juni 2019

De praktijk verbeteren doe je door doelen te stellen

Eind mei fietste ik met een groep vrienden de Ventoux op voor een goed doel. Voor ieder van ons een grensverleggende prestatie. Intensief sporten heeft veel te maken met doelen stellen, grenzen verleggen en functioneren als team.
De praktijk verbeteren doe je door doelen te stellen

Een doel stellen geeft richting aan wat je doet en waar je tijd en energie in stopt. Om in iets energie te stoppen, moet het doel uitdagend zijn. Jim Collins noemt het een ‘Big Hairy Audicious Goal’, oftewel een groot, gewaagd doel op lange termijn. Voor een rondje Nieuwkoopse Plassen hoef ik mezelf niet meer op te laden. Maar drie keer de Ventoux op, dat is een ander verhaal. Door de maanden heen blijft dat doel continu op de achtergrond meespelen in de prioriteiten die ik stel en waar ik me druk voor maak. Ook in de praktijk is het goed om een jaardoel te hebben. Dan weten de medewerkers wat belangrijk is voor de praktijk. Hoe langer de termijn hoe uitdagender het doel kan zijn.

 

Een doel haal je met tussenstappen

Tussenstappen maken een doel haalbaarder. Marathonlopers lopen vaak van boom naar boom en delen hun race op de een of andere manier in kortere trajecten op. Een langetermijndoel dat onhaalbaar lijkt, kan ontmoedigend werken. Daarom is het goed om een doel in delen op te knippen. “De eerste haalbare stap op weg naar ons doel is…..”, is een goede formule om te kijken wat dat is.

 

Doelen stellen gaat uiteindelijk over gedrag(sverandering)

Om een ander resultaat te krijgen, moet het team meestal ander gedrag laten zien. Focussen op gedrag in plaats van op resultaten, zorgt ervoor dat mensen zelf zien dat ze in de goede richting bezig zijn. Als je ervoor wilt trainen om een berg op te fietsen, dan is het resultaat dat je dit kunt. Het gedrag dat daartoe leidt, is het tijd nemen om in ieder geval drie keer in de week een uur te fietsen.

 

Het doel moet bekend zijn

Dat klinkt als een dooddoener. In ons onderzoek bij honderden medewerkers in de zorg blijkt dat niemand de doelen voor dit jaar van de praktijkhouder of de maatschap kent. Als de medewerkers niet weten wat voor de praktijkhouder belangrijk is, kun je ook niet verwachten dat ze meedenken of meedoen met de gewenste richting. Zorgen dat de doelen bekend zijn, is meer dan het noemen in een jaarplan en dat verzenden naar de medewerkers. Zorg dat ze regelmatig terugkomen bij bijeenkomsten, maak ze visueel en benoem ze ook bij functioneringsgesprekken.

 

Doelen zijn een krachtig middel om de leiding te nemen en te houden. Op www.dentiva.nl/doelen vind je een handige checklist voor het formuleren van een doel.

Foto van Shutterstock: Mont Ventoux
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Praktijk
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal