menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 februari 2019

Documentaire Netflix baart tandartsen zorgen

Desinformatie en angst, dat is waar de nieuwe documentaire Root Cause, volgens verschillende tandartsenassociaties toe leidt. De documentaire geeft een onjuist beeld over de veiligheid van wortelkanaalbehandelingen en het trekken van verstandskiezen.
Documentaire Netflix baart tandartsen zorgen

Naast American Dental Association, American Association of Endodontists en American Association of Dental Research waarschuwt ook de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) Netflix middels een brief. De documentaire is volgens hen zorgelijk.

 

Root Cause

In de documentaire, gepubliceerd begin 2019, neemt de filmmaker je mee in de 10-jarige zoektocht van een man naar de oorzaak van zijn chronische en dodelijke ziekten, zoals kanker en hartkwalen. Deze langdurige zoektocht leidt, volgens holistische artsen in de documentaire, unaniem tot een wortelkanaalbehandeling die de man in het verleden onderging.

 

Internationale waarschuwingen

In de brief attendeert ANT op de wereldwijde ongerustheid die is ontstaan bij tandartsen, tandarts-organisaties en patiënten. Zij beargumenteren dat in Nederland jaarlijks zo’n 450.000 wortelkanaalbehandelingen effectief worden uitgevoerd en het nieuwe infecties voorkomt. ANT: ‘Dankzij deze behandeling kan iemand een tand of kies behouden en normaal praten, eten en lachen, essentiële voorwaarden voor een gezond en gelukkig leven.’

 

De film voldoet niet aan de geldende wetenschappelijke standaarden en kan leiden tot het onnodig trekken van tanden kiezen. De ANT wil dat Netflix een disclaimer bij de film plaatst, waardoor voor kijkers duidelijk wordt dat de filmmaker zich onjuist heeft laten voorlichten.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts ANT
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen