menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
14 november 2019

Fit en gezond in de tandartsenpraktijk. 5 tips van Aquarijn Tandartsen in Alphen aan de Rijn

Medewerkers van tandartsenpraktijk hebben het druk, waardoor het werk veel vergt van lichaam en geest. Hoe houd je jezelf en je medewerkers fit en gezond? Tandartsenpraktijk Aquarijn Tandartsen in Alphen aan de Rijn vertelde aan vakblad NT over hun manier om met werkdruk om te gaan. MedischOndernemen zet de lessen op een rij.
Fit en gezond in de tandartsenpraktijk. 5 tips van Aquarijn Tandartsen in Alphen aan de Rijn
1. Ga open en eerlijk met elkaar om

Tandarts en praktijkhouder Henk Tija is trots op zijn team. De werkdruk in zijn praktijk is hoog waardoor spanningen kunnen oplopen, maar de patiënt blijft voorop staan. Het geheim van zijn praktijk is volgens Tija het bieden van optimale werkomstandigheden en open en eerlijk met elkaar omgaan.

 

2. Begin met een dagstart en deel complimenten uit

Iedere morgen begint Aquarijn Tandartsen met een dagstart, waarbij iedereen interesse in elkaar toont en de dag bespreekt. Aan de hand van een grote glazen pot kan iedereen anoniem gespreksonderwerpen aandragen. Zo worden complimenten uitgedeeld, maar uiten medewerkers ook kritiek. ‘Het is een manier om elkaar scherp te houden, vertelt praktijkmanager Corina de Bock.


3. Zoek rust in je vrije tijd en sport veel

Tandarts Matthew van der Hoeven voorkomt werkstress door ’s avonds niet te stappen en veel te sporten. Hij zoekt bewust rust in zijn vrije tijd, zodat hij zijn stressvolle baan kan blijven uitoefenen. ‘Tandartsen zijn perfectionistisch, waardoor wij onszelf veel druk opleggen.’ Tandarts Reinout Schippers leerde dingen los te laten, zodat hij de werkdruk aan kan. ‘Tandartsen zijn gewend om pragmatisch te werken en te zoeken naar gerichte oplossingen. Als iets niet lukt heeft mopperen geen zin. Het hoort er allemaal bij.’


4. Praat de stress van je af

Naast de drukte merkt de tandartsenpraktijk ook dat de patiënt steeds mondiger en brutaler wordt. Vooral de baliemedewerkers hebben hiermee te maken. De meeste ruzies gaan over nota’s en het niet meteen terecht kunnen voor een afspraak. Baliemedewerkers worden uitgescholden en zelfs bedreigd. De Bock stuurt op zo’n moment een collega naar buiten om tien minuten rust te nemen. ‘Soms ga ik mee, omdat van je afpraten helpt.'   


5. Zorg goed voor elkaar en vraag hoe het met de ander gaat

In deze tandartsenpraktijk zorgt het hele team goed voor elkaar. Dat kan de praktijk doen dankzij de goede apparatuur, bij- en nascholing en optimale preventievoorzieningen, maar ook door elkaar in de gaten te houden. ‘Af en toe vragen hoe het met de ander gaat. Ook dat is teamwork’, vertelt van der Straaten.

 

Lees hier het hele verhaal: KNMT, Samen gezond en fit de winter door 

 

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Personeel Tandarts
Gerelateerde artikelen
Open modal