menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 november 2018

Geen gerommel meer in de laatjes dankzij Lean

Lean, een populair woord in het bedrijfsleven: zo efficiënt mogelijk werken met zo weinig mogelijk verspilling. Niet alleen in het bedrijfsleven, ook in de tandartspraktijk kan deze manier van werken voordelen bieden.
Geen gerommel meer in de laatjes dankzij Lean

De veelgehoorde uitspraak 'een organisatie moet Lean zijn', roept vaak de associatie op van een praktijk waar alles op rolletjes loopt en mensen niet meer doen dan nodig. Lean is inderdaad een bewezen methode om rustiger en effectiever te werken. 

 

Een voorbeeld: Het klinkt wellicht wat overdreven maar veel assistentes zijn op zoek in de behandelkamers van hun collega’s naar materialen die ze zelf te kort komen. Binnen Dentiva noemen we dat ‘rooftocht’. Iedere praktijk heeft er wel last van. Met een aantal Leanprincipes kan je dit behoorlijk beperken. Het heen en weer lopen op zoek naar materialen is in de Leangedachte: verspilling. Naast het heen en weer lopen is te veel materialen in de lades en het ieder uur elke kamer controleren ook verspilling. Je doet namelijk iets wat te weinig bijdraagt aan een betere behandeling. 

 

Het beste is om in de kamers zo min mogelijk materialen bewaren. Hoe meer materialen, hoe ingewikkelder het wordt om de houdbaarheidsdata te checken of te onthouden wat bij welke kamer hoort of. Met name de composiettips hebben een systeem nodig om te voorkomen dat ze te lang in de lades blijven liggen. Het idee is dat het team goed kijkt wat er minimaal in de kasten moet liggen om te zorgen dat er een dag rustig gewerkt kan worden zonder ‘rooftocht’.

 

Problemen die iedere keer weer terugkomen zijn hardnekkig. Dit soort problemen zijn nooit eenvoudig op te lossen omdat er veel kleine deeloorzaken aan ten grondslag liggen. Enkele lean methodes helpen je bij het gestructureerd nalopen van de mogelijke oorzaken van het probleem en ze vervolgens stapsgewijs op te lossen.

 

Tijdens Praktijk Anno Nu 2018 voor praktijkhouders in de mondzorg verzorgt Alexander Tolmeijer een workshop waarbij je ziet hoe je stapsgewijs naar zo’n hardnekkig probleem kan kijken. Als je net even iets meer tijd neemt voor het bedenken van een goede oplossing, krijg je zeker een beter resultaat.  Kijk op  www.praktijkannonu.nl voor meer informatie en om u aan te melden. 

 

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen