menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 januari 2020

Huisartsentekorten in Den Bosch en Eindhoven

Zowel in regio Den Bosch als in Eindhoven zitten veel huisartsenpraktijken vol. In Den Bosch staan patiënten steeds vaker voor een gesloten loket en in Eindhoven geldt voor een derde van de praktijken een patiëntenstop.
Huisartsentekorten in Den Bosch en Eindhoven

In Den Bosch willen veel huisartsen met pensioen, maar zijn er weinig opvolgers. Freek Teller, Boxtelse huisarts en kring-bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging, ziet vooral tekorten in grote steden en met name in achterstandswijken. Ook solopraktijken op het platteland hebben te maken met deze tekorten. ‘Er komen nauwelijks nieuwe praktijken bij. Als er al opvolgers zijn willen deze vaak niet meer fulltime aan de slag’, aldus Teller.

 

Patiëntenstop in Eindhoven

Ook in Eindhoven kennen de praktijken problemen. Voor 16 van de 45 Eindhovense praktijken geldt een patiëntstop, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Volgens huisarts Peter Meulesteen is de grootste oorzaak de werkdruk van de huisartsen. ‘Veel zorg vanuit het ziekenhuis en de psychiatrie wordt naar de huisartsenpraktijk verwezen, waardoor het aanbod in de praktijk toeneemt. Ook neemt het aantal huisartsen af en komen er veel vrouwelijke huisartsen bij, die parttime werken. Je ziet nu dat patiënten zonder huisarts met kwalen de huisartsenpost bezoeken na 17:00 uur’, vertelt Meulesteen.

 

‘De grenzen van de gezondheidscentra in Eindhoven zijn bereikt’

Ed Berends, huisarts en bestuurder bij Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE), zeg dat de huisartsenzorg tegen de grenzen aanloopt van wat nog verantwoord is. ‘Elk jaar komen er in Eindhoven veel expats bij. De wijk groeit, maar de grenzen van de gezondheidscentra zijn bereikt. Meer huisartsen aannemen is geen optie’, vertelt Beerends. ‘Steeds meer huisartsen in Eindhoven werken als zzp’er en hebben geen eigen patiënten. Het is een nieuw fenomeen. We hebben dat niet goed zien aankomen.’ Berends hoopt dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en meer zelf kunnen. Hij noemt de site thuisarts.nl waar mensen goede informatie kunnen vinden. Ook hoopt hij dat zzp-ers in Eindhoven neerstrijken en hun praktijk beginnen.

 

Bronnen: Brabants Dagblad, Een nieuwe huisarts die zich vestig? Het is bijna een godsgeschenk in de regio Den Bosch en Omroep Brabant, Derde van huisartsenpraktijken in Eindhoven heeft patiëntenstop

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal