menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 januari 2020

Huisartsenzorg bij lagerugklachten weinig veranderd

Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hadden vorig jaar lagerugklachten. De afgelopen vijf jaar is de huisartsenzorg in de behandeling van deze klachten weinig veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en het Radboudumc voor het programma Zinnige Zorg van het Zorginstituut Nederland. Het aantal recepten voor opioïden en verwijzingen naar medisch specialisten blijkt licht te zijn gestegen.
Huisartsenzorg bij lagerugklachten weinig veranderd

De zorg voor lagerugklachten vindt voornamelijk plaats in de eerste lijn, bij huisartsen en fysio- of oefentherapeuten. Het onderzoek richtte zich op diagnostiek en behandeling, evaluatie en controle en verwijzingen bij patiënten met klachten aan de lage rug. 


Stijging voorschrijven opioïden

Het onderzoek laat  een stijging zien van het aantal keren dat opioïden worden voorgeschreven. Ook landelijk is er een toename zichtbaar bij het voorschrijven opioïden. Daarnaast blijkt dat huisartsen bij 10 tot 15 procent van de patiënten ervoor kiezen om een röntgenfoto van de lage rug te maken, terwijl de richtlijnen dit niet aanbevelen. Waarom de huisartsen hiervoor kiezen, wordt niet duidelijk in dit onderzoek. Ook valt op dat steeds meer patiënten met lagerugklachten zonder verwijzing van de huisarts naar de fysiotherapeut gaan. Het aantal verwijzingen van de huisarts naar medisch specialisten is licht gestegen.

 

Weinig verandering

Het onderzoek laat zien dat de zorg voor patiënten met lagerugklachten de afgelopen vijf jaar weinig is veranderd. Er is een lichte stijging te zien van verwijzingen en het voorschrijven van opioïden, maar de oorzaken hiervan zijn niet bekend. De manier van diagnose stellen en de behandeling zijn vrijwel gelijk gebleven. Dat geldt ook voor het percentage patiënten dat extra evaluaties heeft bij de huisarts. De oorzaak van de lichte stijging van verwijzingen is mogelijk de vergrijzing van de bevolking, stellen de onderzoekers.

 

Bron: Nivel, Huisartsenzorg bij lagerugklachten afgelopen vijf jaar weinig veranderd

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal