menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
20 augustus 2020

Internationaal onderzoek: ‘Kans op dementie voor 70-jarige gedaald’

Een betere gezondheidszorg en leefstijlfactoren kunnen het risico op dementie verkleinen. De 70-jarige van nu heeft 13 procent minder kans om binnen vijf jaar dementie te krijgen dan de man of vrouw die 70 werd in 2010. Dat toont een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam aan, signaleert de Volkskrant.
Internationaal onderzoek: ‘Kans op dementie voor 70-jarige gedaald’
Ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie telkens met 13 procent per tien jaar. Dat blijkt uit een analyse van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa waaraan bijna 50 duizend 65-plussers hebben meegedaan. Het onderzoek werd gedaan onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam en de Harvard School of Public Health en is gepubliceerd in het vakblad Neurology.
 

Oorzaken daling

Uit kleinere studies werd al eerder geconcludeerd dat ouderen van nu minder vaak dementie krijgen. ‘Maar niet eerder werd die daling zo precies en zo betrouwbaar in kaart gebracht’, vindt hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc Nijmegen, die niet betrokken is bij deze studie. De daling is waarschijnlijk vooral te danken aan de betere behandeling van hart- en vaatziekten, het gestegen opleidingsniveau en leefstijlfactoren als tabak, alcohol en bewegen.
 

Dementie beïnvloeden

Dementie is na hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Ongeveer 280 duizend Nederlanders hebben de ziekte. Volgens hoofdonderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters van het Erasmus MC laten de cijfers laten zien dat we dementie kunnen beïnvloeden. In de Volkskrant zegt hij: ‘We kunnen het risico op de ziekte verkleinen.’ Omgerekend betekenen de nieuwe cijfers volgens Wolters dat de gemiddelde Nederlander die in 1990 circa 27 procent kans had ooit in het leven dementie te ontwikkelen, nu, dertig jaar later, een risico van ongeveer 18 procent.
 

Weer nieuwe risico's 

Philip Scheltens, directeur van het   VUmc  Alzheimercentrum , waarschuwt dat de dalende trend geen garanties biedt voor de toekomst. Het zegt volgens hem vooral iets over het effect van de statines (cholesterolverlagende middelen), de aanpak van hart- en vaatziekten en de nadruk op gezonde levensstijl. Hij vraagt zich af of we deze factoren verder kunnen verbeteren. En hij wijst op nieuwe risico’s, zoals diabetes en obesitas.  Dat de kans op dementie voor het individu is gedaald, wil niet zeggen dat we minder ouderen krijgen met dementie. Door de vergrijzing blijven de absolute aantallen groeien.
 
 
 
Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen