menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 juli 2019

'Een op de vijf kankerpatiënten heeft geen contact met huisarts'

Huisartsen moeten kankerpatiënten meer steun bieden. Hoewel veel kankerpatiënten behoefte hebben aan contact met de huisarts, geeft een op de vijf patiënten aan geen contact te hebben gehad met hun huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
'Een op de vijf kankerpatiënten heeft geen contact met huisarts'

De NFK heeft het Doneer Je Ervaring-onderzoek uitgevoerd onder ruim 4700 (ex-)kankerpatiënten over de hulp van de huisarts en gespecialiseerd verpleegkundige. Hieruit blijkt dat zes op de tien patiënten behoefte hebben aan contact met de huisarts tijdens de behandeling en kort na de diagnose, terwijl een op de vijf van deze patiënten geen contact heeft gehad. Ook hebben patiënten behoefte aan contact met de gespecialiseerde verpleegkundige (77 procent), waarbij 76 procent ook echt contact heeft gehad. Tien procent van de mensen had geen contact, terwijl zij hier wel behoefte aan hadden.

 

Ervaringen

De ruime meerderheid van de deelnemers vindt dat huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen de patiënt systematisch moeten vragen of deze alle informatie begrijpt. Ook moeten ze uitleggen dat de mening van de patiënt belangrijk is bij het maken van de keuze, dienen ze te bespreken wat de patiënt belangrijk vindt in het leven en welke gevolgen de behandeling daarop kan hebben, meldt de NFK.

 

Patiënten geven aan dat ze dit vaak niet zo ervaren. Zo vindt tweederde van de patiënten dat de huisarts met hen moet bespreken wat ze belangrijk vinden in hun leven en welke gevolgen de behandeling daarop kan hebben. Slechts vijftien procent geeft aan dat dit ook gebeurt. Ook vindt tweederde van de patiënten het belangrijk dat huisartsen uitleggen dat hun mening belangrijk is bij het maken van een keuze. Toch gebeurt dit bij slechts tien procent. Bij gespecialiseerde verpleegkundigen is het verschil tussen wat patiënten belangrijk vinden en hun ervaringen ook groot.

 

Ruime voldoendes voor huisarts en verpleegkundig specialist

Patiënten beoordelen de huisarts met een 7,4 voor hun hulp, waarbij de waardering hoger is wanneer de huisarts het initiatief neemt tot contact (8) dan wanneer de patiënt dit zelf doet (7). De gespecialiseerde verpleegkundige beoordelen patiënten met een 8, waarbij ook hier geldt dat de waardering hoger uitvalt wanneer de verpleegkundige het initiatief tot contact neemt (8,2) dan wanneer de patiënt dit doet (7,8).

 

Samen Beslissen

Bij Samen Beslissen kiest de patiënt samen met zorgverleners de behandeling die het beste bij hem of haar past. De NFK geeft aan dat wensen van patiënten uitdrukkelijker meegenomen moeten worden in de uiteindelijke beslissing. Acht op de tien patiënten vindt dan ook dat de huisarts moet luisteren naar hun zorgen en overwegingen. Toch blijkt dat dit bij slechts de helft van hen ook gebeurd.  Gespecialiseerde verpleegkundigen blijken meer aandacht te hebben voor Samen Beslissen dan huisartsen.

 

NFK ziet ruimte voor verbetering

Directeur-bestuurder van NFK, Arja Broenland, geeft aan bij beide groepen zorgverleners ruimte voor verbetering te zien. ‘Van belang is dat de wensen en voorkeuren van iedere patiënt worden besproken en meegewogen in de te maken keuzes’, aldus Broenland. De NFK roept beide beroepsgroepen  dan ook op om vanaf het moment van diagnose contact te houden met de patiënt.

 

Bron: NFK, Kankerpatiënt wil meer steun huisarts bij maken van keuzes

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Onderzoek
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal