menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 november 2019

Kleine ego’s, een goed team

Hebt u vorige week ook de verspreking van Mark Rutte gezien? Nee? Doe dan een replay van het ‘Gesprek met de minister-president’ op 1 november. Hij wil het daar hebben over ‘kleine ego’s’ in zijn kabinetsploeg.
Kleine ego’s, een goed team

Natuurlijk heeft de ministerraad ook aan teambuilding gedaan. Je kan het zien aan hoe ze met elkaar omgaan. Maar wie heeft hen daarbij begeleidt? Toch niet Elly en Piet, de schrijvers van het handboek ‘Kleine ego’s, grote zielen’. Zij behoren tot de Europese top van het Enneagram en de Transactionele analyse. Het Enneagram onderscheidt negen  persoonlijkheidstypes. Het is een goede techniek om inzicht te krijgen in jezelf en in anderen. Goed voor teams. Ik denk dat Mark Rutte zich wel in het type 7 herkend zal hebben (Type 7: ‘Avonturier: energiek, levendig en optimistisch’). 


Bekijk hier het ‘Gesprek met de minister-president’ van 1 november 2019

 

Kiezen wat je wil
Waarom wordt het Enneagram zo beperkt toegepast? De methode kijkt niet naar gedrag van iemand, zoals bij vrijwel alle andere persoonlijkheidstechnieken (MBTI, Belbin, Personal Colors e.d.), maar naar de onderliggende motivatie van mensen. En dat  maakt het vaststellen van iemands type best moeilijk. Het vergt veel kennis, opleiding en ervaring. Mensen, die dat goed kunnen, zijn schaars. Sinds ik in 1994 het eerste boek over het Enneagram heb gelezen, heb ik mijn leven anders ingericht. In plaats van onbewust mijn type-motivatie na te streven, kan ik nu veel bewuster kiezen tussen wat ik wel en niet wil. En dan hoeft het ego niet zo groot te zijn!

 

Do-it-yourself

Nu zag ik het nieuwe handboek van Elly Voorend en Piet van Haaster: het Enneagramtype-interview. Zou dit de mogelijkheid openen tot een do-it-yourself typering? Als ik het lees, tref ik een compacte benadering van alle types, een praktische handleiding om te typeren en dieper gaande kennis van het Enneagram aangevuld met inzichten uit de Transactionele analyse. Daarnaast presenteren de auteurs ook de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, voor lezers die twijfelen aan de onderbouwing van de methode. Voor professionals op het gebied van teambegeleiding vormt het handboek een mooie kennismaking. Ik denk echter niet dat iedereen, zonder een stage bij een goede leraar, er zo mee aan de slag kan. Maar het is een fantastisch leerboek voor studenten.


Ego’s klein houden
Werkers in de gezondheidszorg, die in hun teams gebruik gaan maken van het Enneagram, kunnen zo niet alleen een geweldige techniek ontdekken om meer zelfinzicht te krijgen als persoon, maar ook de weg om in teams ego’s klein te houden. En we weten inmiddels dat veel maatschappen kapot gaan aan te grote ego’s.

 

Link: Handboek Enneagramtype-interview, uitgeverij Corael, prijs €34,50, ISBN 9789081635806

Geschreven door Thieu Heijltjes
Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal