menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
4 november 2019

Minister neemt maatregel: geneesmiddelenvoorraad van vijf maanden

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil dat medicijnproducenten en -distributeurs een geneesmiddelenvoorraad van vijf maanden aanhouden. De maatregel moet ervoor zorgen dat het medicijntekort wordt aangepakt. Deze maatregel gaat het eerste kwartaal van 2020 in en zal ongeveer twee jaar duren.
Minister neemt maatregel: geneesmiddelenvoorraad van vijf maanden

Het medicijntekort wordt steeds groter. De oorzaak is een leveringsprobleem bij voornamelijk productievertragingen in het buitenland. De problemen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld onzuiverheden in de grondstoffen, farmaceuten die het eindproduct niet onmiddellijk vrijgeven en de toegenomen vraag en gedoe met de distributie.

 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De verwachting is dat een verplichte buffervoorraad zorgt voor een overbrugging van 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten. De minister gaat met firma’s, groothandels, apothekers in gesprek over de financiering van de voorraden. De partijen moeten samenwerken en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het bestrijden van geneesmiddelentekorten. Het onnodig vernietigen van geneesmiddelen moet voorkomen worden. Daarnaast moet de vraag naar geneesmiddelen beter voorspeld worden om vraag en aanbod optimaal af te stemmen.

 

Stijging zorguitgaven

Producenten en groothandels zullen voor de helft van de extra kosten van deze maatregel opdraaien. De andere helft leidt tot grotere zorguitgaven. De nieuwe maatregel zorgt voor een stijging van de zorguitgaven met 25 miljoen.

 

Bron: VWS, Minister Bruins: oplossing voor geneesmiddelentekorten

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen