menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
19 februari 2020

Ministers over flexwerkers in de zorg: ‘We hebben iedereen nodig’

Het aantal flexwerkers in de zorg neemt toe, met stijgende kosten voor zorgpersoneel als gevolg. Ministers De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis publiceerden een brief aan de Tweede Kamer over deze kwestie. De bewindslieden onderbouwen hun brief met onderzoek van Kennisland en kenniscentrum CAOP.
Ministers over flexwerkers in de zorg: ‘We hebben iedereen nodig’

Onderzoekers van Kennisland en het CAOP keken naar flexwerk in de zorg binnen verschillende zorgbranches in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De tussenrapportage ‘De realiteit en waarde van flexwerk in de zorg’ van actieonderzoek ‘Flexwerk in de zorg’ leverde de input voor de brief van de bewindslieden.  

 

Goed werkgeverschap stimuleren en nieuwe vormen van flexwerken verkennen

In de brief erkennen de ministers en de staatssecretaris dat het belangrijk is dat de zorgsector voor alle zorgmedewerkers aantrekkelijk is om in te werken om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen leveren. Daarbij is een goede balans in omvang tussen vaste en flexibele zorgmedewerkers belangrijk. Ze signaleren dat zorgprofessionals zzp’er worden uit onvrede over het werkgeverschap en stellen vast dat de verhouding tussen vast en flex in de zorg hierdoor verstoord is geraakt. Bruins, De Jonge en Blokhuis willen dan ook goed werkgeverschap stimuleren en nieuwe vormen van flexwerken verkennen. Want, zo stellen ze, ‘we hebben immers iedereen nodig die in de zorg wil werken.’

 

Inzichten tussenrapportage

Uit de tussenrapportage van Kennisland en het CAOP komen inzichten naar voren als:

  • De interne en externe flexwerkers worden niet gezien als probleem, maar als oplossing voor de problemen rondom de continuïteit en de kwaliteit van de zorg. Ook blijkt het zzp-schap een uitweg voor mensen die niet meer in loondienst willen of kunnen werken.
  • Instellingen vinden dat al veel wordt gedaan aan het behoud van werkenden met flexibele wensen, maar dit gebeurt nog niet doeltreffend. Goede communicatie over de mogelijkheden voor interne flexibiliteit kan daarbij helpen.
  • Een toegevoegde waarde van de flexibilisering van zorg is het gesprek tussen vaste medewerkers en flexwerkers. Dit geldt ook voor het gesprek tussen partijen uit verschillende branches binnen dit traject.

Afronding actieonderzoek

Het onderzoek zit in de afrondende fase. Op donderdag 14 mei volgt de eindpresentatie met betrokken zorgorganisaties.

 

Link: Kennisland, Kamerbrief en tussenrapport actieonderzoek flexwerk in de zorg

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal