menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 juni 2019

Patiënten zonder huisarts door huisartsentekorten

De gevolgen van het huisartsentekort in Nederland worden steeds zichtbaarder, blijkt uit een rapportage van de NOS. De Patiëntenfederatie en vier grote verzekeraars krijgen maandelijks honderden telefoontjes van patiënten, die geen nieuwe huisarts kunnen vinden. De huisartsenpraktijken zitten vaak vol en patiënten zitten soms maanden zonder huisarts.
Patiënten zonder huisarts door huisartsentekorten

Met name krimpregio’s als de Achterhoek, Groningen, Friesland, Zeeland en delen van Noord-Holland en Limburg hebben te maken met de gevolgen van huisartsentekorten. Verzekeraars moeten steeds meer moeite doen om voor hun klanten een huisarts te vinden. Hans Gimbel, voorzitter van een huisartsengroep in Heerhugowaard, geeft aan dat het aantal verzekeraars met vragen in rap tempo toeneemt. Zo krijgen VGZ, Zilveren Kruis, CZ en Menzis maandelijks honderden telefoontjes van mensen, die op zoek zijn naar een huisarts. Zilveren Kruis geeft aan op dit moment 84 verzekerden te hebben, die nog op zoek zijn naar een huisarts. Vorige maand waren dat er zelfs 200.

 

Rol zorgverzekeraars  

Gimbel voorspelt dat huisartsenpraktijken straks aan hun maximum aantal patiënten zitten, waardoor zij geen nieuwe patiënten meer kunnen aannemen. De Patiëntenfederatie verwacht niet dat dit probleem zomaar wordt opgelost. Gimbel vindt dat zorgverzekeraars meer zouden moeten investeren in gebieden waar het moeilijk is om nieuwe huisartsen aan te trekken, zoals ondersteuning bieden bij de financiering van een praktijkpand. Maar zorgverzekeraars reageren afhoudend op het idee, zegt Gimbel. Zij zien het niet als hun taak om huisvesting te regelen. ‘Het is duidelijk dat het eindig is. Straks is er echt iemand die geen huisarts kan vinden.’

 

Plan van Aanpak Huisartsentekorten

In mei presenteerden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het ministerie van VWS het Plan van Aanpak Huisartsentekorten. Daarbij zoeken ze oplossingen langs drie lijnen: 

  • het opleiden van meer huisartsen, het beter spreiden van de opleidingsplekken en het beter laten aansluiten van de opleiding op het werkveld;
  • het verlagen van de werkdruk van de huisarts;
  • het verkennen van mogelijkheden om taken binnen de praktijk en binnen een regio anders te verdelen, door onder meer inzet van (andere vormen van) personeel en meer samenwerking tussen praktijken.

Link:   Erik Dijkstra (LHV): ‘Plan van Aanpak huisartsentekorten focust op opleiden en arbeidsmarkt’

 


Bron: NOS, Patiënten maanden zonder huisarts: 'Kreeg steeds te horen dat er geen plek is'

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisartsentekort Huisarts
Gerelateerde artikelen
Open modal