menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 juni 2019

Vooral personeelsbeleid vormt voor praktijkmanagers een uitdaging

Adviesbureau Dentiva en MedischOndernemen hebben een online enquête gehouden onder praktijkmanagers om de ontwikkelingen in de beroepsgroep in beeld te brengen. Vooral op het gebied van personeelsbeleid en wet- en regelgeving is er volgens de respondenten ruimte voor verbetering.
Vooral personeelsbeleid vormt voor praktijkmanagers een uitdaging

Waar hebben praktijkmanagers het meeste behoefte aan, waarin willen zij groeien en welke knelpunten zitten het meest in de weg? Zo luidde de oproep om deel te nemen aan de benchmark, die begin maart online ging. In totaal deden 95 praktijkmanagers mee en inmiddels zijn de resultaten geanalyseerd.

 

Met de uitkomsten zijn de knelpunten en uitdagingen in de beroepsgroep in beeld gebracht. Bovendien helpen de resultaten MedischOndernemen om de informatievoorziening beter af te stemmen op de behoeften van praktijkmanagers. Het is de eerste keer dat de enquête gehouden werd.

 

Knelpunten

De respondenten signaleren knelpunten op het gebied van commercie, organisatie en personeelsbeleid. Alexander Tolmeijer, tandarts en consultant bij Dentiva, constateert dat voor veel praktijkmanagers het personeelsbeleid een ontwikkelpunt is. ‘Het is belangrijk om als praktijkmanager te kijken hoe je werknemers tevreden houdt en hoe je omgaat met gedoe en gezeur. Personeelsbeleid en het gedoe eromheen worden dan ook genoemd als grootste stressfactoren door de respondenten. Hoewel personeelsbeleid ook tien jaar geleden al een knelpunt was voor praktijkmanagers krijgen ze nu een steeds grotere verantwoordelijkheid op dat gebied.'

 

Andere knelpunten die uit het onderzoek naar voren komen zijn de wet- en regelgeving en ICT. Alexander Tolmeijer: ‘Dit is iets van de laatste jaren. Tien jaar geleden kon je nog wel doorwerken zonder computer, maar nu zal elke praktijk vastlopen als de computer uitvalt’. Bovendien worden de eisen steeds hoger door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Praktijkmanagers willen de ICT-ondersteuning in de praktijk graag verbeteren en dat vergt een slimmere aanpak, aldus Tolmeijer. Respondenten  lopen minder aan tegen problemen rondom de marketing van hun praktijk. Veel praktijken zitten vol en hebben geen nieuwe patiënten nodig, waardoor ze ook minder behoefte aan marketing hebben.

 

Grotere praktijken

Het vak praktijkmanager ontwikkelt zich sterk, concludeert Tolmeijer. ‘De praktijkmanager wordt een steeds zwaardere functie. Ze worden steeds meer vakvolwassen professionals en zijn daardoor onmisbaar in grotere praktijken. De praktijken groeien en om dat goed vorm te geven zijn praktijkmanagers keihard nodig. De groei van de praktijk wordt dan ook vaak genoemd als uitdaging in de enquête.’ Volgens Tolmeijer komt dit mede door tekorten in de zorg, waardoor tandartsen en huisartsen continu bezig zijn met het verzinnen van alternatieven, waardoor het in de eigen praktijk vaak weer drukker wordt.

 

Informatie delen

Praktijkmanagers zitten vaak in een wat solistische rol, tussen praktijkhouder en medewerker, zo blijkt uit de enquêteresultaten. Daarom willen veel praktijkmanagers graag informatie met elkaar delen. ‘Praktijkmanagers willen zich spiegelen met collega’s, omdat zij hetzelfde meemaken’, vat Tolmeijer samen. Uit het onderzoek blijkt ook dat praktijkmanagers ook graag praktische zaken willen delen.


Communicatie binnen de praktijk wordt door respondenten met een 7 gewaardeerd. Volgens Tolmeijer is dat aan de lage kant. ‘Kennelijk zit daar ruimte voor verbetering. De knelpunten zitten vaak op het gebied van personeelsbeleid, waarbij communicatie heel belangrijk is. Praktijkmanagers noemen de gezamenlijke dagstart vaak als belangrijke communicatievorm binnen een praktijk. Dat klinkt eenvoudig en is een doeltreffend middel om de communicatie te verbeteren.’

 

Bron:   Enquête praktijkmanagers brengt beroepsgroep in beeld: doe ook mee! 

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal