menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
1 augustus 2019

Personeelstekort in de zorg tijdens vakantieperiode

De zorgsector heeft door het aanhoudende personeelstekort en vakanties van collega’s moeite om de roosters te vullen. Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart meer werkstress dan vorig jaar. Dat blijkt uit peiling van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN).
Personeelstekort in de zorg tijdens vakantieperiode

Net als vorig jaar heeft de zorg ook nu moeite om de roosters op te vullen. Het personeel discussieert over het opnemen van vrije dagen. Het gebeurt dat personeel eerder terugkomt van vakantie. Ook blijkt uit peiling van de V&VN onder bijna duizend zorgmedewerkers dat tien procent van de ondervraagden zag een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Het merendeel zag de werkdruk toenemen of vond de werkdruk even hoog. Verder geeft één op de zeven zorgmedewerkers aan dat zij tijdens hun vakantie zelf voor vervanging moeten zorgen.

 

Geen steunkousen en douchebeurten overslaan

Wijkverpleegkundige Coralien Merkens vertelt aan het AD dat zij tijdens de zomermaanden de rondes korter maken door cliënten te vragen of ze zonder steunkousen kunnen of een douchebeurt willen overslaan. Hierdoor is het mogelijk om één medewerker minder in te roosteren. Ook worden studenten met een zorgopleiding ingeschakeld om lichte taken als wassen en aankleden over te nemen. Bij hoge nood draaien ook leidinggevenden en gespecialiseerde verpleegkundigen een ronde mee, maar er wordt vooral beroep gedaan op het huidige personeel dat vakantiedagen inlevert of overuren draait. Ook wordt beroep gedaan op mantelzorgers, maar uit eerdere onderzoeken blijkt dat één op de zeven mantelzorgers hun werk zeer zwaar of overbelastend vindt.

 

‘Meer energie steken in behoud huidig personeel’

In de tweede helft van 2018 had de zorgsector 31.000 openstaande vacatures en een hoge uitstroom. Sonja Kersten, directeur van V&VN vindt dan ook dat de zorgsector meer energie moet steken in het behoud van het huidige personeel. Kersten: ‘Uit onderzoek weten we dat verpleegkundigen het meeste plezier in hun werk hebben wanneer ze minder administratielast hebben, zich bij kunnen scholen en wanneer ze invloed hebben op kwesties die hun werk en kwaliteit van de zorg aangaan. Hier moet het hele jaar aandacht voor zijn.’

 

Bron: AD, Zomerstress onder verpleegkundigen: patiënt moet meer zelf doen

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal