menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
20 mei 2020

Relatie tussen Covid-19 en leefstijl verdient meer aandacht

Er bestaat een verband tussen Covid-19 en leefstijl. Dat blijkt uit publicatie van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health). Dit initiatief van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) publiceerde op 19 mei een wetenschappelijke notie over dit verband.
Relatie tussen Covid-19 en leefstijl verdient meer aandacht

De notie beschrijft de huidige inzichten over de relatie tussen Covid-19, weerstand, metabole ontregeling en leefstijlinterventies. Het is een aanvulling op de eerder gepubliceerde bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’.

 

Leefstijlgerelateerde ziekte 

Artsen en wetenschappers zien dat vooral mensen met onderliggende ziekten last hebben van een ernstig beloop van Covid-19. In een groot deel van de gevallen zijn deze onderliggende ziekten chronische leefstijlgerelateerde ziekte zoals obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

 

Meer aandacht voor leefstijl 

Het doel van de notitie is dat beleidsmakers beter geïnformeerd hun beleid kunnen uitzetten tijdens deze corona uitbraak. Daarnaast hopen de schrijvers van de notitie dat het relevante onderzoeksvragen voor de toekomst oplevert wat betreft leefstijlgeneeskunde. Lifestyle4Health pleit met de notitie voor structurele investeringen in leefstijl, leefstijlgeneeskunde en leefomgeving en bieden hierbij hulp en steun aan vanuit de wetenschap en praktijk. 

 

Bron: LUMC, Relatie Covid-19 en leefstijl verdient meer aandacht

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal