menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 november 2018

Show je praktijk: Kinderfysiotherapie De Leeuwensprong

Witte muren, een rij stoelen en een tafel met magazines. Monique Muijselaar, oprichter van praktijk voor kinderfysiotherapie De Leeuwensprong besloot dat dit anders kon. Het liefst wilde zij de wachtkamer in een thema dat past bij de naam van de praktijk: lang denken hoefde ze niet. Samen met goede vriend en kunstenaar Jan van Dorp koos zij voor een safari thema.

Als je de praktijk binnenloopt zie je een vloer van gras en een meubel met golvende vormen. Het lijkt wel een rots. Over de bank zitten twee welpjes verscholen tussen de hoge planten en bomen. In het gras op de vloer zit van alles verstopt. “In het gras liggen onder andere stenen en poep, ook zijn er dingen in verstopt: zoals een pen, een euro, een mestkever, een paardenbloem”, vertelt Monique. “Waarom? De wachtkamer is een wachtbeleving waar kinderen met plezier binnenkomen en kunnen spelen, totdat ze aan de beurt zijn.”

 

Monique heeft sinds 2001 de kinderfysiotherapie praktijk en kreeg 6 jaar geleden de behoefte om meer samen te werken met andere disciplines. Toen ze de mogelijkheid kreeg uit te breiden, pakte ze de kans. Nu is de fyisopraktijk onderdeel van kindertherapeutisch centrum De Leeuwensprong waar 5 disciplines (logopedie, orthopedagogie, diëtist, ergotherapie en kinderfysiotherapie) samenwerken. “Het team is heel leuk en het samenwerken is praktisch. Één keer in de 14 dagen hebben we een multidisciplinair overleg en stemmen we behandelingen af. Dat werkt goed, omdat we kinderen vaak tegelijk zien en behandelingen gecombineerd kunnen worden.”

 

In De Leeuwensprong komen vaak kinderen met meervoudige problematiek. De visie van De Leeuwensprong bouwt daarop voort. Het is ontstaan vanuit een klein onderzoek: hoe kun je ouders met een complexe hulpvraag over hun kind binnen 6 weken van goed advies voorzien? Samen met een logopedist, een psycholoog, en een andere fysiotherapeut is Monique ruim 3 jaar aan het werk geweest een methodiek te ontwikkelen, zodat kinderen sneller de goede zorg krijgen. Dit leidde uiteindelijk tot het opzetten van het kindertherapeutisch centrum. “Ouders worden ondersteund in hun zoektocht naar hulp voor hun kind en wat is er praktischer als de hulp onder één dak zit. Op deze manier kunnen we kinderen met hun ouders als een team zorgverleners in de eerste lijn goed helpen: 1+1=3.”

 

En dat op een leuke manier. Naast de safari wachtkamer zijn ook de deuren van de behandelruimtes in thema. Daardoor zijn de verschillende behandelruimtes goed te onderscheiden. Alle deuren zijn donkergroen, maar op iedere deur staat een ander wild dier. Zebra, aap, leeuw, giraffe. En olifantenbillen op de wc-deur. “Onze kamers zijn niet genummerd. Iedereen weet gewoon van: Ga ik naar fysiotherapie? Dan moet ik bij de leeuw zijn!” Als kinderen binnenkomen vinden ze de wachtkamer geweldig. “Zelfs de pubers liggen op de grond te zoeken naar objecten in het gras. Er zijn patiënten die eerder op de afspraak komen of langer blijven, zodat de kinderen nog even kunnen spelen.”

 

De wachtkamer is gerealiseerd met dank aan stichting Dada | Zorg voor een goede Kinderzorg. Deze nationale stichting zet zich in voor kinderen in ziekenhuizen en zorginstellingen die extra zorg en voorzieningen nodig hebben.

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen