menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 juni 2019

Slechte mondgezondheid leidt tot grotere kans op leverkanker

Slechte mondgezondheid kan het risico op leverkanker vergroten, blijkt uit recent onderzoek. Hierin wordt slechte mondgezondheid in verband gebracht met het toegenomen risico van liefst 75 procent op hepatocellulair carcinoom, de meest voorkomende vorm van leverkanker.
Slechte mondgezondheid leidt tot grotere kans op leverkanker

Verband mondgezondheid en risico op gastro-intestinale kankers

Slechte mondgezondheid wordt geassocieerd met het risico op verscheidene chronische ziektes, zoals hartziekten, beroertes en diabetes. Voor de associatie tussen slechte mondgezondheid en gastro-intestinale kankers is inconsistent bewijs. Daarom onderzocht Haydee Jordao samen met andere onderzoekers van Queen’s University Belfast het verband tussen mondgezondheid en het risico op een aantal gastro-intestinale kankers, zoals lever-, colon-, rectum- en alvleesklierkanker.

 

13 procent van mensen met leverkanker heeft slechte mondgezondheid

In het onderzoek werd geen significant verband gevonden tussen slechte mondgezondheid en de meerderheid van gastro-intestinale kankers, maar wel tussen mondgezondheid en hepatobilaire kanker, ofwel leverkanker. Van de 469.000 mensen die werden geanalyseerd, ontwikkelden 4069 mensen gastro-intestinale kanker gedurende de zes jaar observatie. In dertien procent van de gevallen, werd slechte mondgezondheid bij de patiënt geconstateerd. Respondenten met een slechte mondgezondheid waren vaak jong, vrouw, leven in sociaaleconomisch achtergestelde gebieden en consumeerden minder dan twee porties groenten en fruit per dag.

 

Bron: Queen's University Belfast, Queen's researchers find poor oral health is linked to a 75% increase in liver cancer risk

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Mondzorg Onderzoek
Gerelateerde artikelen
Open modal