menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 oktober 2020

Tandartsassistenten ook met voorrang getest

De GGD werkt sinds deze week met 'beroepenlijsten', zodat de juiste groep zorgverleners met voorrang getest kan worden op het coronavirus. Daarop staan de beroepen die in aanmerking komen voor de zogenoemde ‘fast lane’ voor de zorg. Tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici staan er al op. Tandartsassistenten komen op verzoek van de Mondzorgalliantie komende vrijdag op de lijst.
Tandartsassistenten ook met voorrang getest
Het werken met de lijst zorgt ervoor dat alle GGD’s dezelfde criteria hanteren bij het toekennen van voorrangstesten. ‘Mondzorgverleners zouden dus niet langer een afwijzing moeten krijgen op basis van hun beroep, wat eerder wel is voorgekomen in sommige regio’s’, aldus de KNMT.
 

Discussies

Volgens de beroepenlijst die dinsdag is gepubliceerd, komen vooralsnog alleen de tandarts, mondhygiënist en tandprotheticus in aanmerking voor prioriteitstesten. Dit betekent overigens niet dat assistenten tot aanstaande vrijdag geen aanspraak kunnen maken op voorrangsroute in de teststraten van de GGD. Ze staan namelijk niet expliciet genoemd op de lijst met beroepen die van het prioriteitstesten worden uitgesloten. De toevoeging van assistenten in de mondzorg aan de beroepenlijst vanaf aanstaande vrijdag biedt volgens de KNMT echter de gewenste duidelijkheid en voorkomt onnodige discussies aan de toegangspoort.
 

Beroepenlijst vrijdag uitgebreid met assistenten

Dat assistenten in de mondzorg een plek op de beroepenlijst krijgen, betekent dat ze voorrang in de teststraten van de GGD krijgen. 'Goed nieuws, want assistenten van zowel tandartsen, mondhygiënisten als tandprothetici zijn onmisbaar voor de continuïteit van de zorgverlening in mondzorgpraktijken', aldus de KNMT. Dit is zo urgent omdat er sprake is van een groot tekort aan assistenten op de arbeidsmarkt waardoor vervanging bij uitval vaak niet mogelijk is. 
 

Prioriteitsplekken

Volgens koepelorganisatie GGD GHOR doen veel mensen een beroep op de prioriteitsregeling. Het ministerie ontvangt ook signalen dat er sprake is van onbedoeld gebruik van de prioriteitsplekken. De Mondzorgalliantie blijft haar leden oproepen geen gebruik te maken van de regeling als een zorgmedewerker zich wel kan laten vervangen, of als de patiëntenzorg niet in het gedrang komt.
 
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen