menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 mei 2019

Tandartsen stellen praktijk open voor Dag van het Tandvlees

De European Federation of Periodontology (EFP) heeft het initiatief genomen om een dag op te dragen aan het tandvlees. De European Gum Health Day wordt jaarlijks gehouden op 12 mei. In Nederland vindt de Dag van het Tandvlees dit jaar plaats op donderdag 16 mei 2019.
Tandartsen stellen praktijk open voor Dag van het Tandvlees

Inloopspreekuur

Tijdens de Dag van het Tandvlees stellen deelnemende praktijken hun praktijk open voor een inloopspreekuur. Iedere praktijk geeft zelf aan op welk moment van de dag het spreekuur plaatsvindt. Tijdens het spreekuur wordt een DPSI-meting gedaan, waarbij de tandarts kijkt hoe gezond het tandvlees is. Dit wordt gedaan door de ruimte tussen de tand en het tandvlees op te meten, de pocket. Met een speciaal meetinstrument, een pocketsonde, wordt gekeken hoe diep de pockets zijn. Hoe dieper de pockets, hoe ernstiger de ontsteking.

 

Daarbij geven de deelnemende praktijken voorlichting en uitleg over de staat van het tandvlees en de eventuele ernst van de aandoening. Hierbij uiteraard ook aandacht voor parodontitis, ofwel vergevorderde tandvleesontsteking. Verder is  de samenhang met een gezonde leefstijl of de algemene gezondheid van belang. Tijdens de Dag van het Tandvlees worden geen patiënten aangenomen of behandeld. Het doel van de Dag van het Tandvlees is het belang van een gezond parodontium en een gezonde mond in het algemeen onder de aandacht te brengen bij de patiënt.


Mobiele Praktijk van Defensie

Ook stelt Defensie de Mobiele Tandheelkundige Praktijk, een tandartsbus, beschikbaar voor de Dag van het Tandvlees. De bus staat de hele dag op 16 mei aan het Buikslotermeerplein 10, vlakbij winkelcentrum Boven 't Y in Amsterdam-Noord.  Langslopend publiek kan hier nadere informatie plus een screening van zijn/haar tandvlees krijgen. 

 

Het huismedium 'Bits and Bites' van de KNMT maakte een videoreportage bij de mobiele tandartsbus tijdens de Dag van het Tandvlees in 2018:

 

 

Bronnen: ANT, Dag van het Tandvlees en NVvP, Dag van het Tandvlees 16 mei 2019.  De deelnemende praktijken en bijbehorende praktijkgegevens staan op de website van het  NVvP .

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Tandheelkunde
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen