menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 januari 2020

‘Tandartsen hebben weinig affiniteit met palliatieve patiënten’

Onderzoekers bevroegen tandartsen en studenten tandheelkunde naar hun attitude bij het verlenen van mondzorg aan palliatieve patiënten. Ook vroegen ze in hoeverre tandartsen betrokken willen worden bij de zorg voor deze patiëntengroep. Beide onderzoeksgroepen hebben relatief weinig affiniteit met palliatieve patiënten, concluderen de wetenschappers.
‘Tandartsen hebben weinig affiniteit met palliatieve patiënten’

Onderzoekers M. van der Valk (UMC Groningen), A. Schuller (TNO Child Health Leiden) en A. Reyners (UMC Groningen) publiceerden deze maand hun bevindingen in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde ( Mondzorg bij patiënten in de palliatieve levensfase – ook uw zorg?). 

 

De auteurs signaleren dat tandartsen en studenten de mondzorg bij deze groep over het algemeen belangrijk vinden. Ook zijn ze van mening dat tandartsen een rol kunnen spelen bij de levenskwaliteit.

 

Een derde niet betrokken

Een derde van beide onderzoeksgroepen wil echter zelden betrokken worden bij de mondzorg voor deze patiëntengroep. Daarnaast is een derde van de respondenten niet bereid om palliatieve patiënten te bezoeken in een verpleeghuis of om huisbezoeken af te leggen. Tandartsen en studenten zijn zich bewust van het belang van mondzorg in de palliatieve levensfase, ze zien het echter (nog) niet zitten om hier zelf verantwoordelijk voor te zijn.

 

Link: Mondzorg bij patiënten in de palliatieve levensfase – ook uw zorg?, Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, januari 2020.

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie

Lees meer over:
Ouderenzorg Tandarts
Gerelateerde artikelen