menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
1 april 2019

Veel fysiotherapeuten krijgen een oneerlijk tarief

Misschien herken je dit wel. Je hebt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of je overweegt een AOV te sluiten. Als snel loop je als fysiotherapeut tegen hoge kosten aan. Hoe komt dit eigenlijk? Ondernemende fysiotherapeuten betalen over het algemeen een te hoge premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). In dit artikel lees je waarom.
Veel fysiotherapeuten krijgen een oneerlijk tarief

Misschien herken je dit wel. Je hebt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of je overweegt een AOV te sluiten. Als snel loop je als fysiotherapeut tegen hoge kosten aan. Hoe komt dit eigenlijk? Ondernemende fysiotherapeuten betalen over het algemeen een te hoge premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). In dit artikel lees je waarom.

 

Onjuiste opvatting van de verzekeraar

Het beroep Fysiotherapeut wordt door veel verzekeraars gezien als een fysiek zwaar beroep. “Als fysio werk je met je handen en sta je de hele dag” , is een algemene opvatting. Deze fysieke belasting maakt de kans op arbeidsongeschiktheid groter. Hierdoor rekenen verzekeraars een flinke premie voor het afdekken van het arbeidsongeschiktheidsrisico.

Is bovenstaande opvatting eigenlijk wel juist? Natuurlijk werk je als fysiotherapeut met je handen en moet je redelijk veel staan. Maar hier wordt voorbij gegaan aan het feit dat de meeste fysiotherapeuten ook nog oefeningen uitleggen, een sportende patiënt begeleiden en dat de administratiedruk de afgelopen jaren flink is toegenomen. Als fysiotherapeut moet je ook een compleet patiëntendossier op orde hebben. Een dagelijkse taak die fysiek veel minder belastend is. Ook zijn fysiotherapeuten over het algemeen veel bezig met vitaliteit. De branche is sportief en heeft een gezonde leefstijl. Die hoge premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is hierdoor niet helemaal terecht. Veel van jullie betalen teveel premie!

 

Alternatieven

Inmiddels zijn er een aantal verzekeraars die het tarief voor fysiotherapeuten hebben verlaagd. Zij zien in dat het risico op arbeidsongeschiktheid minder groot is dan voorheen gedacht. Ook zijn er verschillende alternatieven op de markt. Als fysiotherapeut kan je je bijvoorbeeld aansluiten bij een broodfonds. Het broodfonds is een sociaal concept waarin je met andere ondernemers afspraken maakt om elkaar bij arbeidsongeschiktheid financieel te helpen. Dit concept werkt volledig zonder de tussenkomst van een verzekeraar. Let op! Het broodfonds is een voorziening voor alleen de eerste 2 jaar van arbeidsongeschiktheid. Meer informatie: www.broodfonds.nl.

 

AOV Collectief

Het AOV Collectief is een nieuw alternatief voor fysiotherapeuten. Het AOV Collectief is een combinatie van een vereniging en een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. In de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid dragen de fysiotherapeuten in de vereniging gezamenlijk het risico. Dit doen zij door elkaar bij arbeidsongeschiktheid een inkomen te schenken. Voor het langlopende risico (wanneer de arbeidsongeschiktheid langer dan twee jaar duurt) sluiten de ondernemers een collectieve AOV af bij de Amersfoortse. Door deze combinatie kunnen fysiotherapeuten besparen op de AOV premie en toch een volledige dekking afsluiten.

 

De rol van De Amersfoortse

De Amersfoortse is de verzekeraar achter het AOV Collectief. Naast dat zij na 2 jaar van arbeidsongeschiktheid voorzien in een uitkering, vervullen zij een belangrijke rol. De Amersfoortse beoordeelt arbeidsongeschiktheid. Zij beoordelen dit aan de hand van de beroepswerkzaamheden. Doordat zij beoordelen kan je er als lid vanuit gaan dat een schenking rechtmatig is. Ook zorgt het medisch team van De Amersfoortse voor een op maat re-integratie traject. Door de jarenlange ervaring en expertise kunnen zij het arbeidsongeschikte lid uitstekend begeleiden.

 

Zelf ontdekken
kijk eens op https://www.aovcollectief.nl/beroepen/fysiotherapeut hier vind je meer informatie en kan je vrijblijvend een offerte opvragen.

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Fysiotherapeut
Gerelateerde artikelen
Open modal