menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 maart 2020

Beginnende huisartsen werken vooral in de regio van hun opleiding

Om huisartsentekorten in bepaald regio’s te voorkomen is een goede spreiding van huisartsen nodig. Toch zijn de vestingvoorkeuren van de nieuwe huisartsen ongelijk verdeeld over Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Beginnende huisartsen werken vooral in de regio van hun opleiding

De veelgenoemde oorzaken van de huisartsentekorten in de regio zijn jonge huisartsen die in het begin van hun carrière in de regio van hun opleiding blijven en dat de nieuwe generatie huisartsen het liefst in de Randstad werkt. De enquête van het Nivel onder 11 alumni huisartsengeneeskunde bevestigt dat alumni voornamelijk in of rond de regio van hun opleidingsinstituut aan het werk gaan.

 

Vestingvoorkeuren jonge huisartsen

Het aantal alumni dat zich in Twente, Flevoland en Noordwest-Veluwe en Stedendriehoek vestigt, is klein ten opzichte van de gehele huisartsencapaciteit. Dit geldt ook voor een aantal regio’s in Brabant. De meeste pas afgestudeerde huisartsen, 16,3 procent, werken in regio Utrecht. Flevoland is met 2,4 procent de minst populaire regio. Daarnaast blijkt dat in de minder populaire regio’s een relatief hoge uitstroom aan huisartsencapaciteit wordt verwacht. Dit zorgt voor een relatief ongunstige arbeidsmarktpositie buiten de Randstad.

 

Instroom en uitstroom huisartsen

Het hangt af van de vestigingsvoorkeuren van jonge huisartsen of de instroom in alle regio’s voldoende zal zijn om de uitstroom van huisartsen te compenseren. Voorkeuren van jonge huisartsen kunnen later in hun loopbaan wijzigen door privéfactoren, arbeidsmarktomstandigheden of beleid. Eerder onderzoek van Nivel over de balans in vraag en aanbod in de huisartsenzorg  laat zien dat in gebieden buiten de Randstad de vraag naar huisartsenzorg relatief snel toe neemt.

 

Bron: Nivel, Beginnende huisartsen werken vooral in de regio van hun opleidingsinstituut

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal